Prigožina už pohřbili v Petrohradě. Začíná boj o jeho majetek

Nejprve ruská média tvrdila, že Prigožin bude pohřben v kruhu nejbližší rodiny na Serafimovském hřbitově v Petrohradě. Další dav byl ale spatřen i u Severního hřbitova, kam dorazili i žoldnéři Wagnerovy skupiny a jejich podporovatelé.

"Je to obrovská tragédie pro náš lid. Ať odkaz našich hrdinů žije navěky. Zůstanou v našich srdcích a jen tak na ně nezapomeneme," prohlásil na místě tamní obyvatel Oleg.

Ruský prezident Putin, který měl podle mnohých expertů v Prigožinově smrti zcela určitě prsty, se na pohřbu svého někdejšího blízkého spojence neukázal.  "Přítomnost prezidenta Putina není plánovaná. O pohřbu nemáme žádné detailní informace. Vše je v režii jeho příbuzných a přátel," vzkázal jeho mluvčí Dmitrij Peskov.

[chooze:article;value:519673]

Nakonec média oznámila, že Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu. Stejně jako pohřeb je tajemstvím opředený i osud jeho nemalého majetku, mezi který patří luxusní jachty i soukromá letadla. Nedávno také internet zaplavily fotky z jeho petrohradského sídla. Kromě bazénu nebo heliportu tam policie objevila zbraně, zlaté cihly a obrovské balíky peněz.

Prigožin se ke jmění v hodnotě více než 56 miliard korun dostal zejména díky obchodování s diamanty a cennými kovy a pohybu v ropném a plynovém průmyslu. Velkou část peněz získával i od vlád zemí, ve kterých působila Wagnerova skupina.

[chooze:article;value:519479]

Třeba po zásahu Ruska v súdánské občanské válce tam začala firma spojená s Prigožinem těžit zlato. Podobně šéf wagnerovců získal i 25procentní podíl na ropných vrtech v Sýrii, které Rusové vymanili z kontroly povstaleckých skupin. Celkem si tímto způsobem přišel na majetek v nejméně deseti zemích.

Kam po jeho smrti tyto finance poputují, je teď opředeno otazníky. Někteří experti se domnívají, že se boj o ně rozhoří i mezi samotnými wagnerovci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.