Přijetí Ukrajiny do NATO: Nebude to jen tak, řadě členů se to nehodí, míní expert

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po pátečním neformálním jednání členských států řekl, že v alianci panuje shoda ohledně souhlasu k přijetí Ukrajiny. Ovšem bezpečnostní analytik Jakub Drmola, který působí na katedře politologie na Masarykově univerzitě v Brně, je k tomuto prohlášení opatrnější.

"Podle některých výroků, zejména ze strany USA a Německa, které jsou takové zdrženlivější vůči rychlosti toho potenciálního ukrajinského členství, bych úplně neočekával, že by ve Washingtonu došlo už k nějakému oficiálnímu přizvání Ukrajiny," řekl Drmola. Ve Washingtonu se v létě chystá summit NATO.

[chooze:article;value:558060]

Ukrajina a další kandidátské státy jsou na čekají listině. "Tyto státy samozřejmě mají velký zájem na to, aby se staly členy aliance co nejrychleji. Některé členské státy to podporují a vyjadřují to, že souhlasí s tím, aby se zejména Ukrajina stala členskou zemí co nejrychleji," prohlásil Drmola.

Nicméně hlavně v případě Ukrajiny její případné přijetí podle Drmoly brzdí řada států z politických a případně i strategických důvodů. "Ne snad proto, že by vyloženě odporovaly tomu, aby se vůbec kdy Ukrajina stala členskou zemí. Nicméně rozhodně nespěchají, aby se to stalo co nejdříve. Jsou to zejména USA a Německo, můžeme zmínit třeba i Maďarsko, které se také snažit postup zdržovat, jak jen to půjde," upřesnil. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.