Přijímačky na střední čekají změny. Elektronické přihlášky mají vše urychlit

Jednotnou přijímací zkoušku i letos skládali deváťáci z češtiny a matematiky. V příštím roce by mohla přibýt i angličtina. "Předpoklad je takový, že vytvoříme testy z anglického jazyka na úrovni A2, což je výstupní úroveň prvního jazyka základní školy. Tyto testy nabídneme školám k využití," vysvětlil ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

"Do budoucna nepůjde jen o zkoušku z angličtiny, ale i o další volitelné zkoušky, jako je člověk a společnost nebo člověk a příroda, takže to si myslím, že by byl docela dobrý posun," uvedla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

[chooze:article;value:504965]

Volitelná angličtina by ale neměla být jedinou novinkou příštích přijímacích zkoušek. "Nejdůležitější je to, aby přijímací řízení probíhalo elektronicky. Podávání papírových přihlášek a jejich zpracování je částí toho problému, který teď vidíme. Trvá strašně dlouho, než se dozvíme výsledky, a to celé zvyšuje nervozitu jak dětí, tak rodičů," řekl ministr školství Mikuláš Bek.

V příštím roce by ještě zájemci mohli podat dvě nebo maximálně tři přihlášky, v dalších letech by se ale i to mělo změnit. "Cíl je takový, že by těch preferovaných škol mohlo být i více, a tím by se celý ten proces zjednodušil," vysvětil záměr ministerstva Bek.

I přes kritiku bude mít Cermat zkoušky na starosti i v dalším roce. "Ta jednotná zkouška má jednu velikou výhodu. Na základě jedné zkoušky se současně v budoucnu budou moct děti hlásit na mnohem víc škol. Ve chvíli, kdy bychom ji zrušili, tak budou muset objíždět ty školy," hájil Cermat Bek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.