Přijímačky na střední se blíží. Školy navyšují kapacity a otevírají nové obory

Na Vysočině podalo 5 181 deváťáků 11 290 přihlášek. Kvůli letošnímu silnému ročníku střední školy a učiliště po celém kraji přijímají nejvíce žáků v historii, a to 6 500.

Třeba na jihlavském gymnáziu přijmou letos o zhruba 30 žáků více, než tomu bylo v minulých letech. "Ze tří tříd jdeme na čtyři. Důvodem je vyšší populační ročník," vysvětlil ředitel Gymnázia Jihlava Pavel Suk.

[chooze:article;value:490633]

A více studentů letos přijímají i odborné školy a učiliště. Řada z nich přitom otevírá i nové obory. Přesně za měsíc zamíří na střední školy a učiliště po celé republice k přijímacím zkouškám více než 106 tisíc deváťáků, což je například o 30 % víc než před čtyřmi lety a o zhruba 10 tisíc víc dětí než loni.

Přijímací zkoušky se budou skládat z jednotných písemných testů z českého jazyka a matematiky. Navíc letos se hlásí na střední školy a učiliště i tisíce dětí ukrajinských uprchlíků. Ty budou mít u zkoušek upravené podmínky.

Znalost češtiny budou dokládat ústním pohovorem. Písemnou část zkoušek pak budou mít buď přeloženou do ukrajinštiny, nebo budou mít delší čas na provedení zkoušky. A k dispozici budou mít i překladový slovník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.