Přijímačky na střední školy se změní. Matematika bude těžší a přibudou nové úkoly

Podle ministerstva školství i asociace základních škol by dětem mělo k přijímacím zkouškám stačit učivo základní školy. Samy děti na to ale mají jiný názor. "Přihlásila jsem se na kurzy a hodně trénuji testy. Je to hodně těžké a jenom základka bez nějaké pomoci větší, tak to asi nepůjde," svěřili se žáci v anketě. "Základní učivo na to nestačí. Nějak bych to bez těch kurzů zvládl, ale nevím, jak by to dopadlo," souhlasili další.

"Stále platí, že obsah zkoušek musí odpovídat učivu základní školy," sdělila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. "Zkoušky musí vycházet z rámcových vzdělávacích programů, to znamená, že to, co by školy měly naučit, to by mělo být obsaženo v těch přijímacích zkouškách," domnívá se předseda Asociace základních škol ČR Luboš Zajíc.​

[chooze:article;value:558331]

​To ale rozporují i ředitelé škol. Podle nich učivo základních škol na přijímací zkoušky nestačí. "Nepřipadá mi normální, že aby se dítě dostalo na střední školu, musí se učit na nějaký testy a absolvovat další kurzy, které podle mě jsou hlavně velký business. Myslím si, že je to naprosto zbytečné. Děti by se měly dostat na střední školu s učivem základní školy. Ale není tomu tak," nechal se slyšet ředitel pražské Základní školy Pod Švahovem Jan Horkel.

Některé základní školy už tak začaly připravovat děti na přijímačky po vlastní ose. "Opravdu se soustředíme na to, aby děti pochopily systém Cermat zkoušek a jsem si téměř jistá, že bez jakékoliv přípravy by jejich šance byly určitě mnohem nižší," sdělila Pavla Hajian, zřizovatelka Wonderland academy.

Podle ředitele Cermatu ale prý není důvod, aby základní školy jakkoli přizpůsobovaly výuku jejich testům. "Vychází ze stále stejných rámcových vzdělávacích programů, takže není důvod, aby se na základních školách něco měnilo," tvrdí ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

To, že dětem často nestačí učivo ze základní školy, je podle něj problémem vzdělávacího systému. Nikoliv jejich testů. "Princip je takový, že učivo ZŠ má stačit k testům. Bohužel, my nemůžeme udělat tak lehké testy, aby je všichni udělali na sto procent, protože v tu chvíli by ty testy byly úplně zbytečné," dodal Krejčí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.