Přijímačky se blíží. Vyzkoušejte si, jak byste zvládli otázky pro deváťáky

Loni se k přijímacím zkouškám přihlásilo 103 tisíc uchazečů, letos se očekává, že bude číslo vyšší. Z devátých tříd totiž vyjde o 11 tisíc dětí více než minulý rok. Kolik z nich absolvuje přijímací zkoušky, bude jasné již brzy. Přihlášky totiž žáci mohou podávat do 1. března.

Už teď je ale jisté, že konkurence letos bude obrovská. Žáci tak budou muset u přijímaček podat opravdu dobrý výkon. Každá škola si stanovuje vlastní podmínky, některé po uchazečích požadují motivační dopisy nebo osobní pohovor. Co je však u všech maturitních oborů stejné, jsou testy v rámci jednotné příjimací zkoušky od Cermatu.

[chooze:article;value:487141]

​Ty proběhnou pro čtyřleté obory ve dvou řádných termínech –⁠ 13. a 14. dubna. Náhradní termíny jsou pak 10. a 11. května. Stejně jako v minulých letech bude zkouška jednotná. Skládá se z didaktických testů z českého jazyka a literatury, která trvá 60 minut, a matematiky, na kterou žáci mají 70 minut.

Konkrétní otázky, kterým museli žáci čelit, budou zveřejněny až po skončení přijímaček, Cermat má ale pro představu k dispozici didaktické testy z předchozích let. Redakce TN.cz vybrala některé otázky z let 2021 a 2022, níže si tak můžete vyzkoušet, jak byste se poprali s přijímačkami.

[chooze:quiz;value:8c8f7647-986f-4541-8af1-09ed4bda77c1]

​Pokud váš výsledek nebyl dobrý, nezoufejte. Zapomínání je podle vědců normální proces, kterým si náš mozek uvolňuje prostor pro nové informace. Na základní škole se učíme řadu věcí, které v pozdějším životě už nevyužijeme. Podle studie publikované loni v odborném časopisu Nature Reviews Neuroscience může být zapomínání dokonce prospěšné. Náš mozek se tím v podstatě učí filtrovat, které vzpomínky jsou důležité a které ne.

[chooze:poll;value:75ffac619c1363285cf19f75d5487463b68c84ce;layout:tn_nova]

​Při podávání přihlášky na střední školu postupujte takticky, radí odborník:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.