Příliš soli nemá vliv jen na tlak. Objevili zásadní dopad na psychiku

Většina lidí běžně překračuje doporučenou denní dávku soli, a to o celou polovinu. Zatímco zdravá hodnota činí 6 gramů, není nijak neobvyklé, že člověk přijme za den i 9 gramů soli. Že má velké množství soli negativní vliv na krevní tlak, už lékaři vědí dávno, nyní však vědci z univerzity v Edinburghu učinili nový objev.

Podle studie, kterou vědci zveřejnili v časopise Cardiovascular Research, má zvýšené množství soli vliv také na naše duševní zdraví. Při experimentu podávali myším jídlo s takovým množstvím soli, které odráží běžný denní příjem dospělého člověka.

[chooze:article;value:481585]

Oproti myším, které přijímaly normální stravu, měli hlodavci se zvýšeným obsahem soli v jídle vyšší hladinu stresového hormonu, a také dvojnásobnou hormonální reakci na stres. Jak píše web Earth.com, vědci nyní pokračují ve výzkumu, aby ověřili, jak hluboký je vliv soli na lidskou psychiku.

Cílem je zjistit, zda se vysoký příjem soli může projevit i úzkostmi, depresemi či agresivitou. "Víme, že příliš mnoho soli poškozuje naše srdce, cévy a ledviny. Tato studie nám nyní říká, že vysoký obsah soli v našem jídle také mění způsob, jakým náš mozek zvládá stres," upozorňuje Matthew Bailey, vědec z edinburské univerzity, který se podílel na výzkumu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.