Moderní bydlení

Primátorem Prahy se stal Bohuslav Svoboda, trvalo to dlouhé měsíce

Nekonečná telenovela, ve které se Praha nemohla dobrat toho, jaké bude mít nové vedení, je u konce. Ve čtvrtek zastupitelé zvolili nové vedení města. Ve středu už byla také podepsaná koaliční smlouva.

Pražským primátorem se stal Bohuslav Svoboda (ODS) z koalice SPOLU. Ten měl vystřídat Zdeňka Hřiba (Piráti) už 15. prosince, ale nakonec ke zvolení chyběl jeden hlas radní Hany Kordové Marvanové, která si na poslední chvíli volbu rozmyslela.

Novými pražskými radními budou Zdeněk Kovářík a Alexandra Udženija z ODS, Jiří Pospíšil a Michal Hroza z TOP 09, Petr Hlaváček a Antonín Klecanda za STAN a za Piráty v radě usednou Zdeněk Hřib, Adam Zábranský, Daniel Mazur a Jana Komrsková.

Komunální volby proběhly už 23. a 24. září a od té doby se pražští politici téměř pět měsíců nedokázali dohodnout na nové koalici ani na personálním obsazení vedení města.

[chooze:article;value:490110]

Dlouhou dobu Piráti trvali na vyjednávacím dvojbloku s Prahou Sobě, to ale vadilo ODS, která je součástí vítězného SPOLU. Občanští demokraté měli výhrady hlavně k osobě předsedy Prahy Sobě Jana Čižinského.

SPOLU bude mít v 11členné městské radě pět zástupců. Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva. Končící primátor Hřib zůstane ve vedení Prahy jako náměstek pro dopravu. Územní rozvoj bude mít na starosti Petr Hlaváček (STAN), stejně jako v minulém volebním období. A bude i nadále náměstkem primátora.

Ze složení bývalé rady se také udrží ve funkci Adam Zábranský (Piráti), novou tváří bude Jana Komrsková (Piráti), která byla v minulém funkčním období místostarostkou Prahy 10. Ve stejné funkci ale na Praze 4 byl Zdeněk Kovářík (ODS), ze "čtyřky" pochází i další nový radní Michal Hroza (TOP 09).

[chooze:article;value:489457]

​Historicky už v radě působila starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Post starosty Prahy 5 v minulosti zastával další nový radní Daniel Mazur (Piráti). Radním a zároveň náměstkem primátora bude exministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). K dalším novým radním bude patřit za Starosty a nezávislé Antonín Klecanda.

Koalice vznikla na takzvaném vládním půdorysu a bude chtít s kabinetem Petra Fialy (ODS) spolupracovat. Je možné, že metropole požádá o podporu pro některé klíčové projekty, jako je metro D či vnitřní Městský okruh. Neméně důležitou dostavbu vnějšího Pražského okruhu má na starosti stát zastoupený Ředitelstvím silnic a dálnic.

Vláda může metropoli rovněž pomoci s nedostatkem míst na středních školách. Ožehavými tématy jsou také například drahé bydlení či energie.

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.