Primátorka Brna o kauze bílý prášek. Poprvé řekla, jaké má zkušenosti s drogami

Po sociálních sítích koluje fotka, která nejen mezi politiky vyvolala pořádný poprask. Brněnská primátorka Markéta Vaňková je na ní v dobré náladě a v doprovodu svého stranického kolegy a náměstka Roberta Kerndla. Ten drží mobilní telefon, na kterém leží bílý prášek rozdělený na několik čar. Pravděpodobně dámská ruka jim pak podává bílou ruličku. Na fotografii upozornil deník Blesk.

Ještě o víkendu Vaňková pravost fotky striktně odmítala a označovala ji za fotomontáž a součást politického boje. "Jedná se o fotomontáž a je to nechutné," komentovala pak fotografii na facebooku brněnská ODS. V pondělí ale Vaňková přiznala, že fotografie může být do jisté míry pravá.

"Včera jsem se vyjádřila tak, že ta fotografie je fotomontáž, protože jsme si ani já, ani kolega nebyli schopni vzpomenout na situaci, která by mohla být na ní zaznamenána. Byla jsem stoprocentně přesvědčená, že k takové situaci dojít nemohlo. Nicméně ve večerních hodinách mi kolega volal a řekl mi, že je možné, že před dvěma či třemi lety mohla podobná fotografie vzniknout," řekla pro TV Nova Vaňková.

[chooze:article;value:515698]

Fotka ale podle Vaňkové musela být zesvětlena. "K té situaci došlo v nočních hodinách, zatímco na té fotce to vypadá, že se jedná o běžný bílý den," vysvětlila primátorka.

"Byli jsme na společenské události, která se protáhla do nočních hodin, a když jsme se vraceli, narazili jsme v centru na skupinu mladých veselých lidí, se kterými jsme se dali do řeči a strávili s nimi několik desítek minut," popsala Vaňková onen večer s tím, že si z něj bohužel mnoho podrobností nepamatuje.

"Tuto konkrétní situaci si nevybavuji, takže v tuto chvíli nedokážu říct, jestli je ta fotografie pravdivá, nebo ne," zdůraznila primátorka. "Ale úplně vyloučit to nemůžu," dodala.

[chooze:article;value:515822]

Zkušeností s drogami se ale Vaňková netají. "Patřím mezi lidi, kteří jsou přístupní k legalizaci omamných látek. S přáteli si ráda dám skleničku vína, pivo nebo třeba HHC (Hexahydrokanabinol, látka příbuzná THC, které je hlavní aktivní látkou marihuany. Látka není nelegální. Pozn. red.)," přiznala dále pro TV Nova.

Tvrdým drogám však prý neholduje. "Já jsem poměrně společenský člověk. Setkávám se s umělci a nastávají situace, kdy se člověk setká s příležitostí konzumace i nějakých jiných látek. Já ale dávám přednost vínu, pivu nebo právě HHC," tvrdí.

Vaňková dále uvedla, že je připravena nést za své chování politickou odpovědnost. "Uvědomuju si, že jako osoba veřejně činná bych měla jít příkladem. Pokud moji kolegové z brněnské radnice dospějí k závěru, že tato fotografie nebo tato situace, kterou jsem popsala, je důvod, abych rezignovala na funkci primátorky, tak tak učiním," nechala se slyšet. Doplnila ale, že sama k rezignaci nevidí důvod.

Podívejte se na reportáž o celé kauze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.