Příměří Hamásu a Izraele: Západ chce trvalejší klid, šance je malá, říká expert

"Řada politiků ze Západu se vyjádřila v tom smyslu, že byla ráda, kdyby se to příměří přetavilo do nějakého trvalejšího zastavení palby. Ideálně v nějaké ukončení konfliktu mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy. Osobně to nevidím ani trochu pravděpodobné," okomentoval Koštoval.

Záhy vysvětlil proč: "Obě strany, to znamená jak Izrael, tak Hamás, už explicitně deklarovaly, že příměří je skutečně jenom dočasným zastavením palby kvůli propuštění rukojmích výměnou za propuštění vězněných Palestinců v Izraeli. A to je maximum, na čem se obě strany v tuto chvíli jsou schopny shodnout." Cíle obou stran jsou zatím příliš protikladné a obě chtějí pokračovat v dosažení svých cílů, a to znamená pokračování konfliktu, dodal Koštoval.

[chooze:article;value:530515]

​Padla otázka na to, co by bylo potřeba udělat pro dlouhodobější příměří či snad mír. "Tak vezmeme to z pohledu Izraele. Hamás by se musel zříci násilí, musel by říct, že okamžitě propustí všechny rukojmí, musel by souhlasit s nějakým 'normálním' politickým procesem vedoucím k volbám nebo k nějaké stabilní vládě v Pásmu Gazy, která by byla jasně podřízena palestinské autoritě. Ta je na Západním břehu a je představována prezidentem Abbásem. A to se zcela jistě nestane," odpověděl Koštoval.

Podle Koštovala není nynější příměří ani nějakým zásadním diplomatickým obratem: "Je to velice pragmatické zastavení palby na obou stranách, ale ty cíle zůstávají a vůle jich dosáhnout na obou stranách také zůstávají."

"Cílem Izraele je zničení Hamásu v Pásmu Gazy, zničení jeho infrastruktury, a pro Hamás je to vybuzení celoarabských a celomuslimských antiizraelských nálad a mínění," připomněl Koštoval.

[chooze:article;value:530321]

​A jak to vypadá s konfliktem do budoucna? "Už dneska vidíme několik desítek útoků denně na Izrael, dokonce i snahu proniknout pomocí pozemních jednotek do Izraele. Tady lze očekávat, že může dojít k otevření skutečně plnohodnotné druhé fronty. Jediným cílem této druhé fronty je odsávat izraelské vojenské jednotky z Pásma Gazy." Podle Koštovala budou po příměří pokračovat velmi intenzivní vojenské operace.

Otázkou také je, co bude s Pásmem Gazy po ukončení bojů. "Izrael na úplném počátku řekl, že nechce jakýmkoli způsobem nastolit dlouhodobé řešení v tom smyslu, že by Pásmo Gazy okupoval. Zároveň Izrael jasně řekl, že bude muset být nějaké přechodné období po ukončení samotného konfliktu nebo samotných vojenských operací," řekl Koštoval.

To Koštoval považuje za logické. "Nemůžete odejít a vytvořit mocenské vakuum, musí nastat nějaká správa toho území. Ale Izrael jasně říká, že to bude dočasné. Jak to přesně potom bude, je otázka i toho, jak dlouho bude konflikt trvat a jak dopadne, to znamená, zda Izrael dosáhne svých cílů, či Hamás dosáhne s Íránem svých cílů," uvedl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.