Příměří po ukrajinském ne neplatí. Putin nařídil ostřelovat Bachmut

Ukrajina čelí další dělostřelecké palbě, a to navzdory příměří, které ve čtvrtek vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev ho ale odmítl.

Podle poradce ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka zasáhly ruské střely Kramatorsk, který leží jen pár desítek kilometrů od Bachmutu.

Agentura AFP s odkazem na novináře, které má na místě, uvedla, že okolím Bachmutu se střely rozezněly krátce po 10 hodině našeho času. Intenzita ostřelování je podle nich ale menší než v předchozích dnech.

[chooze:article;value:482517]

Poradce Tymošenko kolem poledne napsal, že ruské střely zasáhly obytnou budovu v Kramatorsku. Rusové měli také ostřelovat hasičské stanice v Chersonu, píše ruskojazyčná verze BBC. Na místě je údajně několik mrtvých a raněných.

​Ruský prezident Putin vyzval ke 36hodinovému příměří ve čtvrtek. Klid zbraní měl trvat ze 6. na 7. ledna, a to kvůli oslavám pravoslavných Vánoc. Podle amerického Institutu pro studium války šlo ale pravděpodobně o informační operaci, která měla poškodit pověst Ukrajiny.

Ukrajina ruský apel na klid zbraní označila za "cynickou past". Podle poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka je možné o dočasném příměří jednat pouze tehdy, opustí-li Rusové okupovaná ukrajinská území.

Putin si volal s čínským prezidentem. Doufá, že ho navštíví v Moskvě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.