Příměří v Gaze je na spadnutí. Joe Biden stanovil jasné datum

Dlouhé týdny se vyjednavači snaží vytvořit dohodu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Tato dohoda by měla alespoň dočasně zastavit boje v Pásmu Gazy a umožnit propuštění lidí, které Hamás unesl 7. října. 

Prezident Joe Biden v pondělí řekl, že doufá, že příměří mezi Izraelem a Hamásem může vstoupit v platnost již začátkem příštího týdne. Na otázku, kdy si myslí, že by mohlo začít, Biden podle agentury AP odpověděl: "Doufám, že do začátku nebo do konce víkendu. Můj poradce pro národní bezpečnost mi říká, že jsou blízko. Jsou blízko. Ještě nejsou hotoví. Já doufám, že do příštího pondělí budeme mít příměří."

[chooze:article;value:542093]

​Navrhovaná dohoda by měla obsahovat šestitýdenní pauzu v bojích, propuštění rukojmích, propuštění některých palestinských vězňů a vpuštění stovek kamionů s humanitární pomocí do Gazy. 

Hamás ustoupil

Podle CNN Hamás během jednání ustoupil od některých klíčových požadavků ve vyjednáváních, které byly pro Izrael neakceptovatelné. "Hlavní překážky byly vyřešeny, například to, že Hamás trval na úplném stažení izraelských sil a ukončení války," řekl CNN vysoký představitel Bidenovy administrativy po pátečním setkání v Paříži. Hamás také prý snížil požadavek na počty palestinských vězňů, kteří mají být propuštěni z izraelských věznic.

Jako o dalším termínu se mluví o začátku muslimského svatého měsíce ramadánu, který bude probíhat od 10. března do 8. dubna. Rozhovory o příměří mezi Hamásem a Izraelem zprostředkovávají Katar, Egypt a Spojené státy.

Poslední propouštění rukojmích se konalo v listopadu. Podívejte se, jak probíhalo (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.