Přímý přenos z Marsu! Svět poprvé sledoval živé vysílání z jiné planety

Evropská vesmírná agentura (ESA) nabídla první živé vysílání z oběžné dráhy cizí planety. Záběry pořídila evropská družice Mars Express, která kolem rudé planety krouží od roku 2003, tedy už 20 let. Video přicházelo ze vzdálenosti více než 300 milionů kilometrů.

Kameře, která záběry pořídila, se podle operátora sondy Mars Express Simona Wooda říká "marťanská webkamera". "Jde o kameru, která je velmi podobná něčemu, co byste mohli koupit v nejbližším obchodě s elektronikou," tvrdí.

[chooze:article;value:507386]

Kamera byla na družici přidána, aby s ní mohli vědci sledovat oddělení sondy Beagle 2, která následně přistála na povrchu Marsu. Vědcům už se ale kvůli poruše neozvala.

Ačkoliv byly obrázky přijaté z družice vysílány živě, mezi jejich pořízením a projekcí na obrazovkách uplynulo necelých 17 minut. Mohla za to ohromná vzdálenost družice od Země, kterou musel signál urazit.

Vzhledem k velkému stáří techniky a vzdálenosti byla pomalá také snímkovací frekvence. Místo běžných 24 snímků za vteřinu přicházely z Marsu snímky rychlostí přibližně jeden snímek za 50 vteřin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.