Princ Edward dorazil do Prahy. Navštíví Senát i alej svého otce

[chooze:gallery;value:31815]

Do Česka přijel bratr krále Karla III. princ Edward. Do Prahy ho pozval předseda správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). Během třídenního pobytu ho čeká bohatý program. Svou návštěvu zahájil na britské ambasádě, kde ho přivítal velvyslanec Velké Británie v Praze Matt Field. 

​Ve středu by pak měl vévoda z Edinburghu zamířit do Vestce u Prahy. Tam se projde stromovou alejí svého otce, která vznikla v loňském roce právě na počest nedožitých 100. narozenin prince Philipa.

[chooze:article;value:503944]

Vestec společně s princem Edwardem navštíví i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a starosta Vestce Tibor Švec (oba STAN) . Princ pak v aleji zasadí strom a uctí památku svého otce.  

Poslední den pobytu v Česku má princ zahájit zlatou ceremonii v Senátu, kde ocení 42 absolventů zlaté úrovně programu DofE. Události se mají zúčastnit i sourozenci Josef a Martina Ptáčkovi, několikanásobní mistři světa v bojových sportech.

[chooze:article;value:500990]

​Princ pak program zakončí návštěvou Domu dětí a mládeže v Praze 4. Právě Hobby centrum 4 je totiž jedním z pražských DofE center. Vévoda tam plánuje vyjádřit svou podporu účastníkům programu a jejich vedoucím. 

Prestižní vzdělávací program DofE založil v roce 1956 princ Philip, manžel královny Alžběty II. Za dobu jeho existence jím prošly už tisíce mladých lidí z více než 130 zemí světa. V Česku program funguje od roku 1995.

Princ Edward převzal titul vévoda z Edinburghu po svém zesnulém otci, princi Philipovi. Aktuálně je třináctým v pořadí následnictví britského trůnu. V Česku byl naposledy v roce 2017. Tehdy prestižním zlatým oceněním vyznamenal asi 100 studentů. Na britské ambasádě pak posnídal s členy tehdejší české vlády. Následně odcestoval do Bratislavy.

[chooze:minuta;value:ca119b44-3447-48ac-8581-fa2c519a66fc]

Karel III. se hodlá obklopovat lidmi, kterým důvěřuje. Dokazují to nové fotografie (05/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.