Princ Harry se pochlubil, kolik zabil lidí. To je velké zklamání, kritizuje ministr obrany

Princ Harry se ve své autobiografii Spare (Náhradník) dotkl řady velmi ožehavých témat. A nezapomněl zmínit ani misi v Afghánistánu. Vévoda ze Sussexu světu sdělil, že zastřelil 25 bojovníků Tálibánu. Přitom je nazval "šachovými figurkami", které je třeba sundat z hrací desky. Britský ministr obrany Ben Wallace Harryho zkritizoval, že podobné vychloubání není na místě.

Odhalením počtu zabitých podle něj "zklamal" své bývalé armádní kamarády, informoval britský Mirror. Odborníci navíc varovali, že Harry těmito slovy vystavuje Brity riziku a vyvolává hněv napříč ozbrojenými složkami.

"Upřímně si myslím, že vychloubání se statistikami nebo probírání takových statistik zkresluje skutečnost, že armáda je týmovou záležitostí. Nejde o to, kdo umí střílet nejvíc," uvedl pro LBC ministr obrany, který momentálně řeší mimo jiné i záležitosti týkající se ruské invaze na Ukrajinu.

[chooze:article;value:491428]

​"Pokud začnete vyjmenovávat, kdo co udělal, zklamete všechny ostatní. Nejste lepší člověk, protože vy jste to udělal a oni ne," reagoval politik.

Harry se okamžitě začal bránit, že jeho slova veřejnost překroutila, a tvrdí, že o zabití 25 bojovníků Tálibánu mluvil, aby pomáhal. "Rozhodl jsem se to sdílet, protože po téměř dvou desetiletích práce s veterány po celém světě si myslím, že nejdůležitější je být upřímný a dát prostor ostatním, aby se bez ostychu podělili o své zkušenosti. Mým cílem je snížit počet sebevražd," vysvětlil.

Jeho přiznání, které je podle ministra v rozporu s dlouholetým kodexem, mělo ale podle některých kritiků spíše opačný účinek. Mohlo rozrušit příbuzné vojáků, kteří trpí duševními problémy a na veškeré boje by chtěli co nejdříve zapomenout.

[chooze:article;value:490003]

​"Je to příliš bolestivé pro příliš mnoho lidí, než aby se o tom mluvilo tak volně na veřejnosti," reagoval pro britský Daily Mail Derek Hunt, který aktuálně vede kampaň za vojáky trpící duševními problémy. Rozhodl se tak poté, co spáchal sebevraždu jeho syn Nathan, jenž také sloužil s princem v Afghánistánu.

"Veteráni se roky snažili zapomenout na realitu boje, jakou je braní lidských životů. Pokud bylo odhalení součástí jakési terapie, pak to mělo zůstat mezi ním (princem) a jeho terapeutem. Myslím, že přinesl spoustu vzpomínek mužům a ženám, kteří sloužili a snaží se zapomenout. Pokud to všechno mělo být v jejich prospěch, pak Harry udělal chybu," dodal Hunt.

Podle odhadů se od invaze do Afghánistánu v roce 2001 zabilo více než 2 000 britských vojáků a veteránů. 

V regálech se objevila autobiografie prince Harryho. Kritizuje v ní královskou rodinu (01/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.