Princ Louis se málem princem nestal. Královna kvůli němu změnila tradici

Britskou královskou rodinu po staletí svazují nejrůznější tradice, zvyklosti a pravidla. Ta se týkají všech možných záležitostí, včetně toho, kdo může dostat jaký titul. Jenom královská krev totiž z člověka prince neudělá.

Přesně podobný problém stál před malým Louisem, který je nejmladším členem přímé linie královské rodiny. I když je v pořadí následníků trůnu na čtvrtém místě, titul prince neměl vůbec zajištěný, píše portál Mirror.

[chooze:article;value:481303]

Mohly za to právě zmíněné tradice. V roce 1917 totiž tehdejší král a Louisův praprapradědeček Jiří V. ustanovil zvyklosti, podle kterých se královským příbuzným přidělovaly tituly. Princem směly být zváni pouze děti krále a pokud se narodili královým synům, tak i monarchovy vnuci a vnučky.

Problém s těmito pravidly se ukázal, když vévodkyně Kate porodila svého prvního syna George. Rázem totiž byla britská rodina v pasti tradic, protože na pravnuky a pravnučky se pravidlo nevztahovalo. Děti prince Williama a vévodkyně Kate, i když byly přímými následníky trůnu, neměly na královský titul nárok.

Proti zvyklostem však zasáhla královna Alžběta. Ta původní pravidlo nechala změnit a rozšířit. Vztahovalo se tak i na děti prince Williama, tedy prince George, princeznu Charlottu i malého prince Louise. I pokud by tak ale neučinila, všechny tři děti by nárok i tak získaly poté, co letos v září zemřela. Jako vnuci krále Karla III. by totiž podmínku splnili bez problémů.

Připomeňte si letní oslavy 70. výročí nástupu královny Alžběty II. na britský trůn:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.