Princezna Astrid či Holubová. Sbohem Schwarzenbergovi dali známí herci i šlechta

[chooze:gallery;value:34104]

​Rozloučení s Karlem Schwarzenbergem v katedrále sv. Víta na Pražském hradě se zúčastnila asi tisícovka hostů. Obřad, který začal ve 12 hodin, byl jen pro zvané. Nechyběla ani Schwarzenbergova manželka Theresa, syn Jan a dcera Karolína.

Posledního rozloučení s knížetem, který v české i zahraniční politice zanechal významnou stopu, se zúčastnili i přední politici. Hlavní smuteční řeč přednesl prezident Petr Pavel. Přijela také slovenská hlava státu Zuzana Čaputová.

S Karlem Schwarzenbergem se naposledy přišli rozloučit i premiér Petr Fiala (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) či bývalý prezident Miloš Zeman a bývalý předseda Senátu Petr Pithart.

[chooze:article;value:532201]

​Nechyběla ani řada ministrů. Rozloučil se například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) či ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Za senátory přišel například Jan Pirk (TOP 09), Tomáš Czernin (TOP 09) a Pavel Fischer (nez.). Hold vzdali i poslanci za hnutí ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová. Rozloučit se přišel i expremiér Mirek Topolánek, exministr životního prostředí Martin Bursík s ženou Kateřinou Jacques.

[chooze:article;value:529872]

​Pohřbu se zúčastnili i zástupci české šlechty, například Jaroslav Lobkowicz, ale i té zahraniční. Rozloučit se přišla například belgická princezna Astrid, dědičný lichtenštejnský princ Alois či lucemburský velkovévoda Jindřich I. V rámci kázání promluvil kněz a přítel zesnulého Tomáš Halík.

S Karlem Schwarzenbergem se přišla rozloučit i šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Vzdát hold mu přišly i herečky Eva Holubová a Jitka Čvančarová. Nechyběla ani dokumentaristka Olga Sommerová či Schwarzenbergův přítel a režisér Břetislav Rychlík.

Po smutečním obřadu zamíří ostatky Karla Schwarzenberga do rodinné hrobky na zámku Orlík. Vůz s rakví má při cestě z Hradu projet okolo Schwarzenberského paláce a sídla české diplomacie Černínského paláce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.