Princezna Kate bojuje s rakovinou

Rakovinu Kate diagnostikovali po lednové operaci břicha. "Testy po operaci ukázaly, že jsem onemocněla rakovinou. Můj lékařský tým mi doporučil okamžitě podstoupit preventivní chemoterapie. Nyní procházím počáteční fází léčby," svěřila princezna. Zprávu oznámila na sociální síti X.

Kate přiznala, že diagnóza pro ni byla obrovský šok. "V lednu jsem v Londýně podstoupila rozsáhlou operaci břicha a v té době se myslelo, že můj stav není rakovina," řekla 42letá Kate, která, jak připomíná CNN, je vdaná za následníka britského trůnu prince Williama.

[chooze:article;value:547725]

Rodina se prý snažila udržet soukromí. "William a já jsme dělali vše, co jsme mohli, abychom to soukromě zpracovali a zvládli v zájmu naší rodiny," vysvětlila princezna, proč se v posledních týdnech nevyjadřovala ke svému zdravotnímu stavu.

"Jak si dokážete představit, trvalo to. Zabralo mi čas, než jsem se zotavila z velké operace, abych mohla začít s léčbou. Ale co je nejdůležitější, zabralo nám čas, než jsme všechno vysvětlili Georgovi, Charlotte a Louisovi způsobem, který je pro ně vhodný, a ujistili je, že budu v pořádku," popsala.

[chooze:article;value:545762]

​Princ William je jí prý velkou oporou. Pochválila ho, že stojí po jejím boku a je pro ni "velkým zdrojem útěchy a jistoty". Kate tak prý každý den sílí a soustředí se na věci, které ji pomohou se uzdravit.

Svůj videovzkaz zakončila vzkazem pro všechny, které sužuje stejné onemocnění. "Pro každého, kdo čelí této nemoci, v jakékoli podobě, prosím, neztrácejte víru ani naději. Nejste sami," uzavřela.

Oznámení o nemoci Kate přišlo jen pár týdnů poté, co lékaři sdělili podobnou diagnózu i králi Karlovi. Buckinghamský palác tehdy oznámil, že se monarcha stahuje z veřejného života a ruší veškeré povinnosti. O jaký typ rakoviny se jedná, neuvedl.

Podporu nemocné princezně vyjádřili několik hodin po oznámení i princ Harry s manželkou Meghan. "Přejeme Kate a rodině zdraví a uzdravení a doufáme, že se tak stane v soukromí a míru," uvedli v krátkém prohlášení.

K přáním státníků, celebrit i obyčejných lidí z celého světa se připojil i americký prezident Joe Biden. "Jill a já se připojujeme k milionům lidí na celém světě a modlíme se za vaše úplné uzdravení, princezno Kate," napsal na síti X. Nemoc je pro Bidenovy hluboce intimní téma. Jejich syn Beau Biden zemřel v roce 2015 na rakovinu mozku.

Moderátorka Michaela Indráková se tuto zprávu dozvěděla v živém vysílání:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.