Případ hromadné otravy jídlem kriminalisté odložili. Viníka nenašli

Kriminalisté původně případ vyšetřovali jako přečin ohrožování zdraví závadnými potravinami a viníkovi hrozilo až půlroční vězení. Toho se jim ale nepodařilo zjistit, a tak případ odložili.

První příznaky otravy začali zákazníci restaurace pociťovat koncem března. Do začátku dubna už bylo přiotrávených nejméně 130 lidí, některým stačilo ošetření u lékaře, desítky jich ale skončily v nemocnici.

Příčinou bylo jídlo kontaminované bakterií rodu salmonela. Hlavním důvodem hospitalizací byla výrazná dehydratace pacientů v důsledku průjmových onemocnění.

[chooze:article;value:498666]

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, kde byla většina lidí hospitalizována nebo ošetřena, pak zjistili, že se jedná o poměrně netypický kmen pojmenovaný Salmonella Thompson a zdrojem byla s největší pravděpodobností arašídová omáčka. Restaurace byla následně uzavřena.

Hygienici, kteří tam tehdy odebrali více než 40 různých vzorků, nařídili důkladnou dezinfekci všech prostor. I když policisté případ odložili, ještě to pro restauraci nekončí. Otravou se zabývají krajští hygienici, ti mohou rozhodnout o výši pokuty. Ta může být až do výše tří milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.