Případ požáru v domově pro postižené míří k soudu. Řediteli ústavu hrozí vězení

Osm mužů zemřelo při požáru, devátý později v nemocnici. Oheň založil jeden z klientů. Ve společenské místnosti zapálil polštář. "Hořelo v jedné místnosti a od té se potom šířil kouř do dalších prostor objektu," popsal ředitel HZS Ústeckého kraje Roman Vyskočil.

V nastalé panice pak hasiči, policisté i místostarosta Vejprt za cenu nasazení vlastního života zachránili dalších 25 klientů. Po tragédii starostka kritizovala omezené pravomoci personálu. Ošetřovatelé prý nemají zákonné možnosti, jak podobným tragédiím zabránit.

[chooze:article;value:544064]

​"Jestliže jim nemůžete zabavit zapalovač, a přitom mají mentální úroveň šesti let, tak si snad na to nemusíme ani odpovídat. My jsme požární hlásiče měli na toaletách a v koupelnách, ale ty jsme si tam osadili dobrovolně, nám zákon neukládá, abychom měli hlásiče v budově zabudované," řekla starostka Jitka Gavdunová (ODS).

A zatímco obvinění žháře kvůli jeho mentálnímu postižení policie odložila a vyvázl bez trestu, jeden viník tu podle kriminalistů a státního zástupce je. Ve středu soud obdržel obžalobu na ředitele ústavu.

"Byl obžalován z obecného ohrožení z nedbalosti, ve čtvrtém odstavci, tam je sazba 3 až 10 let, a z toho byl právě obžalován," uvedla státní zástupkyně města Chomutov Eva Seifertová.

[chooze:article;value:542549]

​Ředitel Viktor Koláček před čtyřmi lety děkoval za práci záchranářům. "Byli stateční a vyřešili to, že evakuovali lidi a podařilo se zabránit větším škodám na lidských životech. A ty jsou v pořádku, v šoku trochu," řekl.

Dnes je Viktor Koláček obžalován z toho, že v domově chyběly dveře na chodbě a také neoznamoval hasičům předchozí požáry. On sám to považuje za absurdní. Místní většinou stojí na jeho straně, nedostatky se prý snažil odstraňovat za pochodu a ředitelem je i nyní, čtyři roky po tragédii. Soud by mohl hlavní líčení nařídit v řádu několika málo měsíců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.