Případ z Klánovic se komplikuje. První dny jsou zásadní, říkají elitní expolicisté

Českem koncem minulého týdne otřásla zpráva o dvojnásobné vraždě v pražských Klánovicích, kde obětmi byli dospělý muž a dvouměsíční holčička. Elitní expolicisté pro redakci zpravodajství TV Nova přiblížili, jak vyšetřování podobného zločinu probíhá.

"Vzhledem k závažnosti toho případu, kdy se jedná o dvojnásobnou vraždu, tak celé První oddělení pražské policie je, jak se říká, na nohou," nepochybuje bývalý člen oddělení vražd v Praze Jan Andrle.

Tam podle něj ale shon nekončí. "Uvnitř krajského ředitelství je to třeba Šesté oddělení, které má na starosti pátrání. A u těchto závažných zločinů se zapojují i celorepublikové útvary, včetně policejního prezidia," dodal. Že se do vyšetřování zapojili experti z prezidia, potvrdila v pondělí i přímo policie.

[chooze:article;value:533721]

"Na tyhle věci se zpravidla dá dohromady velký tým, protože je potřeba udělat v krátkém čase hodně různých úkonů," vysvětluje nutnost mobilizace velkého množství lidí další bývalý elitní kriminalista Josef Doucha, který pracoval na vraždách ve Středočeském kraji.

První dny jsou stěžejní

První dny po vraždě jsou totiž podle expolicistů zásadní. "Někdy se mluví o 48 hodinách, někdy o prvních třech až čtyřech dnech, které jsou nejdůležitější pro pátrání. V této době se tak do pátrání zapojuje každý, kdo může. Pachatel je na útěku a čím déle to trvá, tím je to pro policisty složitější," doplňuje Andrle.

V rámci tohoto úvodního pátrání se policisté snaží zjistit maximum informací k podezřelému a najít například vražednou zbraň. V případně, že se v okolí místa činu pachatel stále nachází, může tato snaha může vést dokonce k jeho rychlému vypátrání. "Stává se, že pachatel vykoná dvojnásobnou vraždu, neunese to a zabije i sám sebe," tvrdí ze své zkušenosti Andrle.

"Kriminalisté si určitě požádali o kamerové záznamy, a to jak řidičů, tak třeba z kamer na domech v okolí. Zjišťovali také informace od místních obyvatel. A tyto informace musí následně co nejrychleji zpracovat," dodává Doucha s tím, že velkou nápovědou můžou být také výsledky soudních pitev nebo balistické expertízy.

[chooze:article;value:533346]

Na jednotlivých úkolech přitom pracují policisté většinou ve skupinách. "Tyto skupiny pak pracují na zadaném úkolu samostatně a s postupem času se můžou spojovat do větších celků," popisuje Andrele další postup.

Náhodná vražda vyšetřování ztěžuje

"Policisté se snaží najít mezi obětí a pachatelem nějaký vztah. Ve většině případů se totiž pachatel a oběť nějak znají. To dokáže vyšetřování výrazně zúžit. Často jde o někoho z rodiny, z přátel, nebo jde o kolegu ze zaměstnání," uvedl Andrle dále.

"Důležité bude také to, jestli ten muž chodil oním místem pravidelně, nebo nepravidelně. A samozřejmě i to, jestli měl nějaké nepřátele," doplňuje Doucha.

Oba se shodují, že vyšetřování náhodné vraždy, kdy se pachatel a oběť potkají poprvé až na místě činu, je mnohem složitější. V takovém případě dochází k vytipování podezřelého například i na základě psychologického profilu.

Nešlo by přitom o první takovou vraždu v Klánovickém lese. V roce 2014 tam recidivista Ondřej Konrád zavraždil uzbeckého hledače kovů, který se příliš přiblížil k jeho skrýši s uloupenými cennostmi.

S Klánovickým lesem je spojena spousta tragédií:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.