Případů covidu přibývá. S testováním to ale nemusíte přehánět, říká Prymula

Lidí s rýmou, kašlem nebo bolestmi svalů je každým dnem víc a víc. Rozlišit chřipku od covidu není ale přitom snadné, symptomy bývají velmi podobné. Velká testovací centra na covid dávno zmizela, a tak to, zda jste se nakazili koronavirem, ukáže nejsnáze domácí test z lékáren. 

Fungují ještě rychlé testy?

Mnozí z nás mají doma testy ještě z období epidemie. "Na každém z nich je vyražena expirace a podle ní by měl být test platný. Po jejím uplynutí už přesnost testu nemusí být stoprocentní. Tedy čím je test starší, tím méně je spolehlivý k variantám, které v těchto chvílích cirkulují. Vzniká totiž stále řada mutací, a tak se může stát, že ta konkrétní mutace se může dotknout místa, které zmutovalo. Pak diagnostika není schopna zachytit konkrétní gen, který se tam objevil," řekl pro TN.cz epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

[chooze:article;value:536358]

​​Epidemioložka z Michiganské univerzity Aubree Gordonová řekla deníku NY Times, že s novou variantou JN.1 by rychlé testy z lékáren měly být schopné nákazu zachytit. "Detekují totiž protein uvnitř viru spíše než spike protein na povrchu viru, který se změnil napříč variantami," sdělila.

Kdy je dobré se testovat?

Prymula se domnívá, že se nemusíme testovat příliš často. "Neměli bychom to přehánět a testovat se několikrát za zimu. Každý z nás má jednu, dvě až tři respirace, a pokud je průběh nemoci naprosto mírný, tak testování nemusíme přikládat takovou vážnost," pokračoval bývalý šéf resortu zdravotnictví.

Podle jeho slov bychom ale měli dodržovat obecná pravidla, tedy v případě rýmy a kašle nevyhledávat společnost více lidí. "Jinak bych testování nechal pro případy, kdy zdravotní stav je závažnější a zhoršuje se, kdy se opravdu necítíme dobře," upřesnil. V takovém případě je už podle něj nezbytné vyhledat lékaře.

Podobný názor zastává i bývalý harvardský epidemiolog Michael Mina. "Kdyby se u mě dnes projevily příznaky, hned bych se netestoval," řekl s tím, že by se otestoval až pozítří, tedy třetí, nebo dokonce až čtvrtý den. 

[chooze:article;value:536516]

Pokud byl výsledek testu negativní, je dobré se otestovat ještě jednou za 48 hodin, abyste vyloučili falešně negativní výsledek. Pakliže jste byli v kontaktu s nakaženým a žádné příznaky nepociťujete, otestujte se až za pět dní.

Musím ještě hlásit, že jsem pozitivní?

"Dnes je benevolence výrazně vyšší než v době epidemie. Většina lidí výsledky samotestů už nehlásí, neexistuje už ani pravidlo, že by porušili nějaký zákaz, když půjdou bezprostředně potom do práce. Povinná karanténa už nařízena u nás není," dodal Roman Prymula. Upozornil ovšem, že nemocní by se v kolektivu měli chránit rouškou.

Může být můj pozitivní výsledek špatný?  

Podle americké epidemioložky Gordonové může být takzvaná falešná pozitivita dost vzácná. "Ale jestli chcete být opravdu klidní, otestujte se ještě jednou s jinou soupravou nebo požádejte pro jistotu svého lékaře o PCR test," řekla. Pozitivní výsledek znamená, že jste nakažený, ale také nakažlivý. Je proto dobé se od kolektivu na nějakou dobu izolovat.  

Respirátory jsou teď potřeba, tvrdí bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.