Případů šikany na českých školách přibývá. V Jihlavě mají nová opatření

Některé děti zažívaly na Základní škole T. G. Masaryka v Jihlavě v minulém školním roce peklo. Fyzické napadání, ponižování. Česká školní inspekce tam potvrdila šikanu jak fyzickou, tak psychickou i kyberútoky. 

Rodiče šikanovaných dětí v dubnu tohoto roku televizi Nova řekli, že se jejich děti bojí do školy chodit nebo že s úzkostmi skončily v psychologické poradně.

"Školní poradenské pracoviště nedůsledně řešilo problém šikany," řekl tehdy televizi Nova náměstek ústředního školního inspektora České školní inspekce Karel Kovář.

[chooze:article;value:500345]

​Po reportážích TV Nova přistoupilo vedení základky i město Jihlava coby zřizovatel školy k sérii opatření proti šikaně. Škola se zapojila do speciálního ochranného programu. Ve škole jsou proškolení koordinátoři i schránky důvěry. A žáci jsou znovu a znovu instruování, jak šikanu poznat a komu ji případně hlásit. Pod přísnějším dohledem jsou děti ve třídách i mezi hodinami.

"Všichni pedagogové budou proškoleni," uvedla ředitelka Základní školy T. G. Masaryka Andrea Frolíková. Česká školní inspekce následně prověří, zda nastavená opatření jsou účinná.

Podobných případů na českých školách v poslední době přibývá. Každoročně v průměru o deset procent. Nejvíce v podobě kyberútoků na sociálních sítích. Se šikanou se setkaly děti na více než polovině základních a skoro dvou třetinách středních škol.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.