Případů tuberkulózy v Česku výrazně přibylo. Uprchlíci jsou jedním z důvodů

Jedním z důvodů, proč vzrostl počet nakažených, je podle odborníků příchod ukrajinských uprchlíků po začátku války na Ukrajině, ale také rezistence na antituberkulotika, kterými se tato nemoc léčí.

V Česku prý každý druhý případ souvisí s cizinci. Nejvíce nakažených je v hlavním městě Praze a dvě třetiny nakažených tvoří Ukrajinci, kteří se převážně nakazili před příchodem do Česka. Důvodem je podle lékařů to, že na východě není péče o pacienty na takové úrovni jako třeba u nás.

[chooze:article;value:545442]

​Počty nakažených ale výrazně narostly také u dětské populace. Průměrně lékaři evidují deset nakažených dětí ročně, teď jejich počet skočil zatím na 30.

Z tohoto důvodů chce pražská Thomayerova nemocnice, kde se děti léčí, navýšit kapacity pracoviště o 10 až 15 lůžek.

Od letošního roku také začala platit nová vyhláška, kdy se někteří spolupracující pacienti s běžnou formou tuberkulózy mohou za dodržování určitých podmínek léčit doma. V roce 2022 bylo hlášeno celkem 383 onemocnění tuberkulózou všech forem a lokalizací, to znamená 3,56 případu na 100 tisíc obyvatel. Ve srovnání s rokem předchozím (2021) je to nárůst o 26 případů. 

Tiskovou konferenci můžete zhlédnout zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.