Připravme se na konfrontaci s Ruskem, potrvá to desetiletí, vyzývá šéf NATO

Konflikt s Ruskem se může táhnout i desetiletí. Myslí si to šéf NATO Jens Stoltenberg, jehož rozhovor s německým listem Welt am Sonntag citoval server Deutschlandfunk. Stoltenberg vyzval spojence, aby co nejrychleji rozšířili obranné kapacity. Zdůraznil ale, že o válku nestojí.

"NATO neusiluje o válku s Ruskem," řekl. "Musíme se ale připravit na konfrontaci, která by mohla trvat desetiletí," dodal s tím, že existuje šance, že by se ruská agrese mohla přesunout i na další země.

[chooze:article;value:541138]

​Podle šéfa NATO nelze mír v Evropě považovat za samozřejmost. "Neexistuje žádná bezprostřední vojenská hrozba vůči žádnému spojenci. Zároveň slýcháme pravidelné hrozby z Kremlu vůči zemím NATO," řekl.

"Dokud budeme investovat do naší bezpečnosti a zůstaneme jednotní, budeme i nadále odrazovat jakékoliv agresory," dodal. Pokud ale Putin na Ukrajině vyhraje, není dle Stoltenberga žádná záruka, že Rusko nebude chtít své území rozšířit i dál. Současná podpora Ukrajiny a investice do vlastní obrany je tak podle něj nejlepší možnou ochranou.

Ukrajina čelí dalším raketovým útokům. Rusko nasazuje ještě více zbraní, říká analytik:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.