Připravme se na válku, burcuje šéf Evropské rady. Ukrajinou Rusko nekončí

"Po dvou letech od začátku války je jasné, že Rusko se na Ukrajině nezastaví, stejně jako se před deseti lety nezastavilo na Krymu," varoval v komentáři pro web EURACTIV Michel.

Moskva se podle něj snaží destabilizovat Moldavsko, Gruzii, jižní Kavkaz, západní Balkán i část Afriky. "Rusko představuje vážnou vojenskou hrozbu pro náš evropský kontinent a globální bezpečnost. Pokud EU nezareaguje správně a neposkytne Ukrajině dostatečnou podporu, aby Rusko zastavila, budeme další na řadě," varoval.

"Musíme být proto připraveni na obranu a přejít do režimu 'válečné ekonomiky'. Je čas převzít odpovědnost za naši bezpečnost," uvedl. Evropa se podle něj nemůže spoléhat na ostatní a s napětím sledovat, jak dopadnou volby ve Spojených státech či jinde.

[chooze:article;value:546996]

Právě v USA se letos už skoro jistě střetnou Joe Biden a Donald Trump. Bývalý prezident dříve varoval, že pokud státy NATO nebudou dostatečně investovat do obrany, nepřijde jim v případě napadení Ruskem na pomoc. "Vlastně bych je povzbudil, aby si dělali, co chtějí. Musíte zaplatit. Musíte platit účty," prohlásil podle CNN v únoru.

"Musíme posílit naše vojenské schopnosti jak pro Ukrajinu, tak pro Evropu, abychom mohli bránit demokratický svět. Silnější EU rovněž přispěje k posílení aliance NATO a posílí naši kolektivní obranu," míní Michel.

Upozornil, že Rusko na obranu letos dá šest procent HDP, EU průměrně investuje méně než dvě procenta. "Dnes čelíme největší bezpečnostní výzvě od druhé světové války, a proto musíme budovat naši obrannou připravenost. To si vyžádá radikální a nezvratnou změnu našeho myšlení směrem ke strategickému bezpečnostnímu myšlení," avizoval.

USA nebudou bránit země NATO, které neplatí dost na obranu, řekl Trump (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.