Připravte se na brutální zimu, říkají meteorologové. La Niña oslabí polární vír

Do Evropy přijde v listopadu chladné počasí. Předpovídají to podle agentury Bloomberg meteorologové ze společnosti MetDesk. Začíná se totiž probouzet La Niña, která může mít na svědomí větší vliv takzvaného polárního víru.

Podle meteorologa Matthewa Dobsona do Evropy přišlo chladné listopadové počasí v polovině ze 14 případů, kdy se v zimě objevila La Niña. Více než v jednou ze tří případů to pak vedlo k ochlazení i v následujících zimních měsících.

[chooze:article;value:578975]

​Při působení La Niñy je podle Dobsona vyšší riziko extrémních povětrnostních jevů známých jako "náhlé oteplení stratosféry", které mohou vést k chladným obdobím na severní polokouli. "Přes 70 % zim s jevem La Niña od roku 1980 zaznamenalo alespoň jednu takovou událost, včetně takzvané 'bestie z východu' v únoru 2018," uvádí Bloomberg.

Záležet ale bude hlavně na načasování veškerých jevů. "Pro listopad předpokládáme trochu zvýšené nebezpečí chladného počasí se slabým větrem v severozápadní a střední Evropě," uvedl meteorolog Ben Davis.

[chooze:article;value:578628]

​Zbytek zimy pak má pravděpodobně být mírnější, ne však tolik jako ta uplynulá. Silný polární vír v prosinci může vést k mírným a větrným podmínkám v lednu, ale slabší vír může přinést chladnější předpověď se slabým větrem. Únor má být teplý a vlhký.

Že nás čeká tuhá zima, předpověděli i meteorologové ze Severe Weather Europe. Polární vír je podle nich oslabený na říjen nebývale silnou sněhovou pokrývkou, což může směrem k rovníku přinést chladné počasí.

Silný vítr a divoké vlny. Exhurikán Kirk minulý týden ovlivnil počasí ve Španělsku (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.