Připravte se na úsporný balíček. Kroky, co byste měli udělat, než začne platit

Konkrétní podoba opatření v rámci konsolidačního balíčku je zatím v jednání, už teď ale vládní návrh budí ve společnosti bouřlivé emoce. Jedno je totiž jisté – lidem vzrostou náklady. Opatření se týkají zaměstnanců, firem, živnostníků, rodin i důchodců. "Obávám se, že drtivá většina opatření je takového charakteru, že se dají řešit až poté, co budou zavedena," sdělila redakci TN.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Existuje přesto pár kroků, které můžete podniknout ještě před tím, než konkrétní opatření začnou platit. 

Trvanlivé zboží do zásoby

Jedním z hlavních bodů konsolidačního balíčku je úprava sazeb DPH. Zatímco u řady položek se sníží (otázkou ale zůstává, zda to spotřebitelé při nakupování pocítí), jiné se ale přesunou do základní sazby, která činí 21 %. To s sebou s největší pravděpodobností přinese i zdražení těchto produktů. 

[chooze:article;value:504299]

​Nabízí se tak možnost nakoupit si do zásoby trvanlivé zboží. To se týká především bezlepkových výrobků a nealkoholických nápojů, včetně balené vody, které budou nově v základní sazbě. Zvyšovat se bude také spotřební daň z alkoholu a tabáku, pravděpodobně tak zdraží i tyto výrobky. Cigaretami či lihovinami se tedy můžete také předzásobit. 

DPH se po zavedení konsolidačního balíčku má zvýšit také u palivového dřeva. Pokud tedy topíte tímto způsobem, není od věci si dříví nakoupit ve větším množství s předstihem. 

Předčasný důchod

Součástí důchodové reformy, tak jak ji představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), má být zpřísnění předčasných důchodů. Místo pěti let by se doba zkrátila na tři roky a lidé by také přišli o více peněz. Pokud tedy splňujete současné podmínky pro odchod do předčasného důchodu, a uvažujete o něm, lepší doba už zřejmě nepřijde. 

Dálniční známka

V současnosti se za roční dálniční známku platí 1 500, zvýšit se má ale na 2 300 korun. Ministerstvo dopravy s novým ceníkem počítá od začátku roku 2024. Pokud by opatření mělo skutečně platit od 1. ledna příštího roku, vyplatí se koupit si známku s platností 365 dnů letos v prosinci. 

[chooze:article;value:506114]

​Firemní automobil

Součástí konsolidačního balíčku je také návrh, který podnikatelům omezí nákup firemního automobilu. Daňová uznatelnost má být pouze do dvou milionů korun. Pokud tak podnikatelé uvažují o pořízení dražšího vozidla, které by si mohli odepsat z daní, měli by to stihnout letos. Nákup firemního vozu by nyní podle Šichtařové dával smysl. Dodala ale, že ani toto opatření ještě nemá konkrétní podobu. 

Podpora v nezaměstnanosti

Vláda také počítá se zpřísněním podmínek podpory v nezaměstnanosti pro lidi, kteří o ni žádají opakovaně. Aktuálně musí zaměstnanec odpracovat tři měsíce (pokud nevyčerpal celou podporu), aby mu vznikl nový nárok. Pokud podporu vyčerpal celou, musí odpracovat minimálně šest měsíců. Nově by se tato lhůta měla prodloužit na šest a devět měsíců. 

Pokud tedy nebudete spokojeni v novém zaměstnání, výpověď dejte včas. Po zavedení opatření byste totiž museli odpracovat delší dobu, anebo by vám nevznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti. 

[chooze:article;value:506610]

Levnější bydlení

Pokud vás už teď zatěžuje nájemní bydlení, možná byste se měli včas porozhlédnout po něčem levnějším. Konsolidační balíček totiž s největší pravděpodobností požene ceny nahoru. O dvě procenta se zvýší sazba u tepla, vodného a stočného, nájemníci ale pocítí i další chystané opatření, a to zvýšení daně z nemovitosti o dvojnásobek. Dá se logicky očekávat, že zvýšení nákladů majitel nemovitosti promítne do ceny pronájmu. 

Konec závislostem

A jeden tip na závěr. Pokud jste uvažovali o tom, že byste přestali kouřit anebo omezili pití alkoholu, nastala zřejmě ideální doba. Se zvýšením spotřební daně se vám totiž cigarety, pivo a lihoviny prodraží. 

Co nemá smysl dělat dopředu?

Při pročítání návrhu konsolidačního balíčku se na první pohled nabízí i několik dalších kroků, které ale podle ekonomky nemá smysl podnikat dopředu. Kýžený efekt totiž zřejmě nepřinesou. To se týká například tzv. dohodářů. Těch se opatření dotknou výrazně. Zatímco v současnosti totiž nemusí platit odvody, pokud mají dohody o provedení práce u více firem, nově by tuto povinnost měli. 

[chooze:article;value:504746]

​Přechodem na hlavní pracovní poměr si přitom podle Šichtařové nepomohou. "Ty odvody tam stejně budou. Většinou teď pracují na dohody, aby se jim vyhnuli. Ta výhoda teď ale padne. Hlavní pracovní poměr by se jim vyplatil, pokud by si svou práci fakturovali. Ale to stejně budou řešit, až ta opatření začnou platit. Do té doby pro ně bude výhodná stávající forma," vysvětlila ekonomka. 

V souvislosti s konsolidačním balíčkem se hovoří také o tom, že bude mít tvrdé dopady především na živnostníky. Transformací na firmu s ručením omezením by si ale OSVČ podle Šichtařové nepomohli. "Ty rozdíly jsou systémového charakteru. Balíček to moc neovlivní ve smyslu, že by najednou přestala být jedna forma podnikání výhodná na úkor druhé," objasnila. 

"Oběma se to podnikání ztíží. Pro s.r.o. se zvýší daň ze zisku, což pro spoustu z nich bude nepříjemná záležitost. OSVČ se ale zase zvýší odvody," dodala. 

Odbory jsou připravené k celorepublikové stávce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.