Připravte si suroviny na Víkendovou Snídani: Trhané maso s Coleslawem

Recept na 3. 12. – Trhané vepřové maso se salátem Coleslaw

Suroviny na trhané vepřové:

Vepřová plec 1,5 kg
2 PL (polévková lžíce) sušené cibule
3 PL uzené papriky
1 PL drceného kmínu
2 PL třtinového cukru
2 PL drcené sušené hořčice
2 PL sušeného česneku
Uzená sůl
Pepř
3 PL oleje
300 ml hruškového cideru

Postup: Maso omyjeme a osušíme, zbavíme ho tukových částí. Všechno koření promícháme a maso v něm obalíme. Na horké pánvi zahřejeme olej a maso na ní zatáhneme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Opečené maso vložíme do hlubokého pekáče a zalijeme cidrem.

Vložíme do trouby na 20 minut. Pak maso přikryjeme alobalem a táhneme na 180 stupních 2 až 2,5 hodiny. Když je maso hotové a odděluje se, dáme pryč alobal a ještě zatáhneme v troubě na 200 stupňů, zhruba 10 minut. Pak maso natrháme, spojíme s tekutinou a finálně osolíme a opepříme.

[chooze:article;value:473687]

Suroviny na Coleslaw a zálivku:

1/2 zelí (menší velikost)
1/2 červeného zelí (menší velikost)
1 mrkev
1 cibule
Sůl

Suroviny na zálivku:

150 – 200 g majonézy
50 – 100 g bílého jogurtu
2 PL jablečného octa
2 – 3 PL moučkového cukru
2 ČL (čajová lžíce) dijonské hořčice
Petrželová nať
Sůl
Pepř

Postup: Na mandolíně si nakrájíme zelí, vložíme do mísy, osolíme a 20 minut necháme odvodnit. Všechny zbylé suroviny na salát nakrájíme nadrobno. Dál si připravíme zálivku, všechny suroviny spojíme. Pak zelí zbavíme přebytečné vody a přidáme k mrkvi a cibuli a nati. Zalijeme zálivkou a podáváme.

Suroviny k servírování:

750 g amerického tlustého toastového chleba
200 g cheddaru
250 g másla

Postup: Chléb na pánvi s máslem opečeme, pak přidáme natrhané maso s cheddarem, zaklopíme druhým toastem a zapečeme dozlata.

[chooze:article;value:475706]

Recept na 4. 12. – Domácí pappardelle s lososem a smetanovou omáčkou

Suroviny na 4 porce:

400 g čerstvých těstovin
400 g lososa bez kůže
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
100 ml bílého suchého vína
300 ml smetany ke šlehání (33%)
3 snítky kopru
30 g másla
Kůra a šťáva z 1 citronu
Sůl a pepř

Suroviny na těsto na těstoviny:

150 g mouky semolina
150 g hladké mouky
3 vejce
Špetka soli
3 PL olivového oleje
1 – 3 PL vody

Postup přípravy těsta: Do mísy od robotu vsypte obě mouky, vyklepněte vejce přidejte sůl a olej, za pomocí hnětacího háku začněte směs míchat. Po chvíli přidejte 1 PL vody a podle konzistence těsta uvidíte, jestli ještě přidat. Těsto bude tvarovat "suchý písek" a hrudky. Dál ho zapracovávejte a po 3 minutách směs vyberte a ještě pořádně propracujte rukama.

Pak těsto zabalte do fólie a nechte odležet v lednici minimálně 2 hodiny. Těsto protáhněte nástavcem na válení, ručně se to opravdu složitě válí. Vypracujte tenké plátky, které pak nakrájíte na požadované kousky, pappardelle mají 2 – 3 cm šířku. Vařte v osolené vodě cca 4 – 5 minut.

[chooze:article;value:472132]

Postup: Těstoviny uvařte v osolené vodě, aby byly tzv. al dente. Mezitím nakrájejte filet lososa na větší kostky. Osolte ho a opepřete. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte olej, vložte do něj česnek a opečte dosklovita. Přidejte lososa a opékejte ho, dokud na povrchu nezezlátne, trvá to asi 5 minut.

Následně podlijte bílým vínem, které nechte zcela vyvařit. Přidejte smetanu a nasekaný kopr, osolte a přiveďte k varu, odstavte z plotny a vmíchejte do směsi studené máslo. Jakmile se rozpustí, přidejte uvařené papardelle a zlehka promíchejte. Po servírování zakapejte pár kapkami citronové šťávy a posypte nastrouhanou citronovou kůrou a posekaným koprem. Na závěr opepřete.

Na postup k receptu se podívejte ve videu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.