Připravte si vaťáky. Přichází nejstudenější prosincový týden

Pondělí odstartuje sérii ledových dnů. Nejvyšší odpolední teploty budou na většině území trvale zůstávat pod bodem mrazu. Nejvíce oblačnosti bude hned ráno a dopoledne – zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky nebo sněžení. Odpoledne bude od západu docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky a závěje. Na vrcholcích hor napadne až 20 cm sněhu, v nižších polohách na severu území až 10 cm. Teploměr v maximech ukáže −4 až 0 °C, pocitové teploty budou o poznání nižší, a to mezi −8 a −4 °C. Na Českomoravské vrchovině, kde bude foukat čerstvý severozápadní vítr o rychlosti s nárazy 55 km/h, bude dokonce −11 °C. Na horách bude vítr v nárazech dosahovat rychlosti 70 km/h.

V úterý ráno naměříme až −12 °C

V úterý bude nejméně oblačnosti z celého týdne, nicméně právě kvůli tomu budou teploty po ránu klesat i pod −10 °C. Přes střední Evropu bude postupovat oblast vysokého tlaku vzduchu. Bude polojasno, jen na severovýchodě území zpočátku dne zataženo, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi −6 a −10 °C, ojediněle naměříme až −12 °C. Denní teploty budou v rozmezí −5 a −1 °C. Od středy ale bude oblačnosti i srážek opět přibývat, nad Českem se bude držet frontální rozhraní. Na jihovýchodě tak budou mírně vyšší teploty, a zejména tam se mohou vyskytnout i srážky mrznoucí. Tvořit se tak bude ledovka.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, ojediněle i srážky mrznoucí. Ráno rtuť teploměru klesne na −6 až −10 °C, ojediněle na −14 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi −5 a 0 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno, zejména zpočátku dne místy sněhové přeháňky, ojediněle i srážky mrznoucí. Tvořit se tak bude ledovka. Ranní teploty −3 až −7 °C. Denní teploty −5 až −1 °C, na jihovýchodě až 2 °C. V pátek bude zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou v rozmezí −3 a −7 °C. Denní teploty mezi −4 a 0 °C.

[chooze:article;value:478503]

Čtvrtý adventní víkend přinese i polojasnou oblohu

Také víkendové dny budou ledové, nicméně oblačnosti i srážek bude méně v porovnání s koncem pracovního týdne. V sobotu bude oblačno až polojasno, zejména na horách místy sněhové přeháňky. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty −7 až −11 °C, denní −5 až −1 °C. V neděli bude oblačno až polojasno a sněhové přeháňky budou opět pouze na horách. Po ránu se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Ráno na teploměrech naměříme −5 až −9 °C, přes den −4 až 0 °C.

Vánoční týden ve znamení teplot nad nulou

Výhledy počasí na týden od 19. prosince se ještě rozchází, ale čím dál častěji se přiklání k tomu, že nejvyšší odpolední teploty budou stoupat na −1 až 4 °C, rána budou zůstávat mrazivá s teplotami od −1 do −6 °C.

O víkendu komplikoval dopravu sníh:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.