Připravte svou zahrádku na zimu. Spadané listí může trávníku škodit

Podzim na zahradě se nese hlavně ve znamení otravného sbírání popadaného listí. Jedná se ale o důležitou aktivitu, která může vašemu trávníku prospět. "Tam, kde se snažíme udržet kvalitní trávník, je třeba listí hrabat poměrně často. Pod vrstvou listí se tvoří ložiska, kde se daří houbovým chorobám," uvedli pro TN.cz za Český zahrádkářský svaz a časopis Zahrádkář Ivan Dvořák a Jana Lapáčková.

Podle expertů ale stačí listí sbírat jen jednou za 14 dní, pokud vám na vzhledu trávníku příliš nezáleží. Ideálně ale sekačkou, jelikož rozmělněné listí dobře funguje na kompostu. Kvalitním trávníkům však listí může ublížit. "Ztrácel by zelenou barvu. Listy měknou a jsou přístupnější k napadení houbovými chorobami, jako je plíseň sněžná," přidali Dvořák a Lapáčková. Listí je důležité před zimou vyndat hlavně z okapů, kde může způsobit řadu problémů.

​Kromě kompostování je možné listí využít například u stálezelených dřevin. "Půda pod nimi nepromrzá a tolik nevysychá. V kombinaci s chvojím, které listí zatíží, vytvoříme ideální ochranu keřů na zimu," poradili odborníci.

[chooze:article;value:528103]

Na některých místech je kromě listí dobré posekat i trávu. Hlavně tam, kde stále svítí slunce, by měl být trávník vysoký přibližně čtyři centimetry. "Při seči již nemulčujeme, aby byl porost vzdušnější," upozornili. Na místech s větší vlhkostí je potom údajně vhodné trávník ještě více zkracovat, aby rychleji vysychal. Sekat se podle expertů na zahradničení dá až do prvních mrazů.

​Důležité je se postarat i o stromy a keře. "Obecně lze říci, že zjara kvetoucí keře se stříhají po odkvětu, pozdně kvetoucí keře pak na jaře. Například stálezelené keře můžeme stříhat a využít je do dekorací v době Dušiček či adventu," doplnili Jana Lapáčková a Ivan Dvořák.

​K pořádné péči o stromy se hodí mít řadu přípravků. "Na zlomené větvičky nebo ranky používáme latex nebo štěpařský vosk. V neoplocených zahradách ošetřujeme dřeviny nátěrovou hmotou bránící před okusem. Na jaře, především ze strany od jihu, kmeny nabílíme," dodali experti. Ovocné stromy je potřeba po spadání listů ošetřit měďnatým přípravkem a listy společně se shnilými plody uklidit.

[chooze:article;value:528080]

I na podzim stále stihnete zasadit na zahradě řadu plodů a květin. Do prvních mrazů můžete do země dát cibulky tulipánů, hyacintů nebo narcisů. Zasaďte klidně také zeleninu. Hlavně ředkvičky, cibuli, salát, petržel nebo mrkev. Na slunečné místo pak třeba i česnek. Pro rychlejší růst zeleniny se doporučuje ji přikrýt netkanou bílou textilií.

Nebaví vás sbírat listí? S tímto trikem už hrábě nebudete potřebovat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.