Připravuje se první let Starlineru s posádkou. Piloti už počítají hodiny

Po více než čtrnácti letech bolestivého vývoje je kapsle Starliner konečně připravená na let s posádkou. Piloti Suni Williamsová a Butch Wilmore už jsou připravení v Kennedyho vesmírném centru a odpočítávají hodiny do startu. Ten má být v noci na úterý v půl páté ráno středoevropského času.

"Čekáme, že bude všechno perfektní? Je to první let téhle lodi s lidskou posádkou. Jsem si jistý, že během letu zjistíme spoustu věcí. Proto to děláme. Je to zkušební, testovací let," řekl astronaut NASA Butch Wilmore.

Kromě lidí na Zemi se na cestu těší i astronauti na ISS. Jedním z členů uvítací delegace bude i nejstarší sloužící astronaut, 65letý Michael Barratt. "Přílet zbrusu nového stroje, první let kosmické lodi nové generace s posádkou je opravdu velká věc. Nenecháte nic náhodě," sdělil.

[chooze:article;value:552306]

​Jde sice o první přílet s posádkou kapsle Starliner, není to ale první soukromý modul, který se k ISS dostane. Boeing mílovými kroky předběhla společnost SpaceX Elona Muska. Ta už čtyři roky do vesmíru vysílá astronauty s pomocí modulu CrewDragon. A to od NASA na vývoj dostala o téměř polovinu méně peněz než Boeing.

"Co kdybychom vybrali jen Boeing? Stále bychom byli na Zemi. Stále bychom byli závislí na Rusech," poznamenal šéf NASA Bill Nelson.

První a navíc neúspěšný test Boeing podnikl v roce 2019, modul se ale nedostal na oběžnou dráhu. V roce 2021 zase selhaly ventily. Úspěšný let se povedl poprvé až před dvěma lety.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.