Přípravy korunovace Karla III. vrcholí. Buckinghamský palác chystá překvapení

[chooze:gallery;value:31090]

​Den, na který čeká nejen britské společenství národů, ale prakticky celý svět. Již 6. května bude oficiálně korunován britský král Karel III. Přesný plán celého dne je jasný už nyní. Krátce před 11. hodinou dopoledne se před Buckinghamským palácem začne shromažďovat personál a členové ozbrojených sil.

Král se svou chotí Camillou nasednou do pozlaceného kočáru a královský průvod se vydá ulicemi Londýna do Westminsterského opatství. Do chrámu dorazí průvod jen sedm minut před polednem, kdy celá akce startuje.

[chooze:article;value:501429]

Nejdůležitější částí bude pomazání svatým olejem z Jeruzaléma. Není jí tak posazení koruny na hlavu krále. "Arcibiskup z Canterbury nabere svatý olej do vzácné lžíce a pomaže krále na třech místech. Králové byli namazáni na hlavě, na srdci a na pravém rameni," řekla zástupkyně šéfredaktora časopisu Forbes Irena Cápová.

Tento moment přitom nebyl vidět na kamerách při korunovaci královny Alžběty II. Podle Cápové se totiž jedná o vzácný moment mezi panovníkem, Bohem a arcibiskupem. Buckinghamský palác slibuje velké překvapení. Média a odborníci tak spekulují, zda právě ono překvapení nebude veřejné pomazání.

[chooze:article;value:500231]

Po Karlovi bude slavnostně korunována i královna Camilla. Poté, co zazní hymna, se král a královna vydají zpět do Buckinghamského paláce. Do paláce přijede královský pár v doprovodu více než čtyř tisíc lidí včetně prince z Walesu a jeho tří dětí. Královský pár se pak tradičně objeví na balkonu.

Oslavy budou pokračovat i druhý den. Další tradicí bude velký korunovační oběd, u kterého se bude podávat francouzský špenátový koláč. Celou korunovaci můžete sledovat ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně. Později navážeme živě komentovaným vysíláním jak na TV Nova, tak i na TN Live a Voyo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.