Přípravy na eurovolby v Česku vrcholí, volební místnosti se otevřou za dva dny

S přípravami evropských voleb finišují třeba na zlínském magistrátu. Do téměř osmdesáti okrsků chtějí urny rozvézt ve čtvrtek. To v nedalekém Holešově jsou o krok dál. "V úterý byly do volebních místnosti rozvezené malé i velké urny a plenty i ostatní náležitosti, které musí v těch volebních místnostech být," sdělila Hana Helsnerová z tamního městského úřadu. 

Jedna z volebních místností v Holešově bude například v centru pro děti a mládež. "Tady mají aktivity děti, tady je kroužek kutilů nebo robotiky," sdělila ředitelka centra Jarmila Vaclachová.

[chooze:article;value:558455]

​V pátek a v sobotu se po celé republice otevřou tisíce volebních místností, jen v Praze jich bude přes 1 100. Češi budou vybírat ze 30 kandidátek, kdo volební lístky zapomene doma, dostane přímo ve volební místnosti náhradní. Na rozdíl od parlamentních nebo senátních voleb ale vítěze a poražené budeme znát až den po zavření volebních místností, kdy budou výsledky kompletní v celé Evropské unii.

"Okrskové volební komise výsledky sice sečtou, ale na základě mlčenlivosti je nesmí sdělovat. Jediný údaj, který poskytnou, bude volební účast," upřesnil tajemník zlínského magistrátu Tomáš Lang.

Celkem 720 poslanců si budou vybírat všechny státy Evropské unie. Jako první už ve čtvrtek Nizozemci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.