Moderní bydlení

Přípravy na odpal letecké pumy v Litvínově: Počítá se se škodami

Ochranné pásmo se v době řízeného odstřelu rozšíří z jednoho a půl kilometru na dva. Policie bude muset znovu uzavřít silnice v okolí chemičky a nepojede ani MHD. "My počítáme s tím, že v celém výrobním areálu nebudou přítomni žádní zaměstnanci ani pracovníci externích společností, kteří s námi tento výrobní areál sdílejí," uvedl mluvčí ORLEN Unipetrol Pavel Kaidl.

Riziko výbuchu pumy je stále velké. Přímo u ní tak může pracovat jen minimum lidí, a to maximálně tři, výjimečně čtyři pyrotechnici v jednu chvíli. "V zapalovači letecké pumy dochází ke stárnutí celuloidu. V každém okamžiku může dojít k výbuchu," popsal ředitel pyrotechnické služby Policie ČR Karel Čadil.

[chooze:article;value:570770]

​V pohotovosti jsou hasiči i záchranáři. "V rámci kooperace s pyrotechnickou službou Policie České republiky jsme v případě zranění připraveni poskytnout první pomoc," sdělil mluvčí záchranářů Prokop Voleník.

Při pracích přímo u nalezené bomby se má prostřídat deset nejzkušenějších pyrotechniků v zemi. Pumu bylo potřeba nejdříve stabilizovat a místo důkladně prozkoumat. Před řízeným odpalem musí být bomba a její okolí i budovy poblíž zabezpečené takzvanými big-bagy – velkokapacitními pytli s pískem a rozřezanými pneumatikami spojenými ocelovými lany.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.