Příroda mluví jasně. Žádná zima už nebude, sněženky vykvetly o měsíc dříve

[chooze:gallery;value:34728]

​Po mrazivých měsících se příroda opět probouzí k životu. Na několika místech republiky už začaly kvést sněženky. Tito poslíčci jara přitom podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) začínají kvést obvykle právě až s příchodem meteorologického jara, tedy na přelomu února a března.

Češi si ale všimli, že letos je tomu jinak. Sněženky se jim podařilo vyfotografovat hned na několika místech republiky. Například pan Libor pořídil snímek prvního jarního kvítí v Teplicích nad Bečvou. Objevily se ale už i v Přibicích u Brna, v Bruntále nebo třeba na severu v Rumburku.

"Letos je to fakt dřív. Většinou kvetou později. Kochám se jimi a stále přikvétají. Vydržely sníh i holomrazy," řekla redakci TN.cz paní Naďa z Otrokovic, které kvetou přímo pod okny. "Vždycky kvetly až od března," dodala.

[chooze:article;value:495042]

​A očividně měla pravdu. Například v roce 2020 zaznamenali meteorologové první sněženky až 25. února. Podle grafu ČHMÚ, který zobrazuje, kdy začaly kvést sněženky v jihomoravské Lednici, se obvykle objevují právě až s příchodem meteorologického jara.

​K životu by se postupně měla začít probouzet i líska. Ta obvykle začíná kvést právě s příchodem února a na rozdíl od sněženky není zákonem chráněná. Navzdory radosti z příchodu jara by tak lidé neměli zapomínat na to, že trhání sněženek je nezákonné a může se pěkně prodražit.

Příroda promluvila. Slavný svišť předpověděl, kdy letos dorazí jaro:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.