Příroda promluvila. Slavný svišť předpověděl, kdy letos dorazí jaro

I když Phil nemá žádný diplom z meteorologie, čekaly v pátek na jeho předpověď ve městečku Punxsutawney desítky tisíc lidí. Ty neodradila ani zatažená obloha a teploty pod bodem mrazu, píše portál ABC News.

Nejoblíbenějšího sviště v Pensylvánii vylákali členové klubu Punxsutawney Groudhog brzy ráno z jeho nory. Jedná se o tradici, která sahá až do roku 1887 a koná se vždy při příležitosti oslav Hromnic, tedy 2. února.

[chooze:article;value:538019]

A letos Phil snad všechny potěšil. Nespatřil totiž svůj stín, což podle legendy značí, že brzy přijde jaro. Pokud by zvíře svůj stín zahlédlo, dalších šest týdnů by ve Spojených státech amerických trvala tuhá zima.

Předpověď sviště však nebývá vždy zrovna spolehlivá. Rozhodně by lidé proto neměli schovávat zimní bundy a kabáty hluboko do skříní. Podle odborníků se totiž Phil trefil asi jen ve 40 % případů, uvádí portál New York Post.

Během posledních tří let byla přitom jeho predikce vždy stejná. Svůj stín totiž viděl, což značilo krutou zimu v dalších týdnech. "Celkově od roku 1887 Phil předpověděl zimu více než 100krát," doplnili experti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.