Přírodovědci natočili v Českém Švýcarsku unikátní záběry. Ukazují hnízdění sokola

Na videu je vidět starostlivé rodiče, kdy sameček vlétá do hnízda s uloveným ptákem a chce začít krmit mláďata. Jenomže to se nelíbí samičce, která je chce nakrmit sama. Po krátké rozepři se jim ale předávka krmení nedaří a kořist jim padá ze skály. Pár hned odlétá ulovit novou.

"Vypadá to z našeho pohledu, že sameček chce krmit a samička má dojem, že to umí líp. Sokoli jsou v tomhle výjimeční, že umí krmit sameček i samička. Třeba u jestřábů to tak není," řekl fotograf národního parku České Švýcarsko Václav Sojka.

[chooze:article;value:547127]

​Pořídit takový záběr není vůbec jednoduché ani pro profesionálního fotografa, který se sokolům věnuje přes 30 let. Předchází tomu měsíce příprav. "Dopředu postavím kryt, dopředu si promyslím, kudy se do toho krytu dostanu tak, aby mě neviděli," popsal Sojka. Jediná neopatrnost by mohla způsobit, že by vzácní dravci mohli hnízdo opustit.

"Ty záběry jsou důležité, protože dokumentují našeho kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Sbíráme zkušenosti, jak se chovají. Pak můžeme ta zvířata lépe chránit, když je lépe známe," vysvětlil. Na 330 kilometrech čtverečních parku a chráněné oblasti žije aktuálně 13 párů kriticky ohrožených dravců, 11 z nich letos zahnízdilo.

"Polovina to nedotáhne do konce a dneska máme 18 mláďat," uvedl Sojka. To je pro přírodovědce velký úspěch, protože se jedná o nadprůměrný rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.