Přišel nejdepresivnější den v roce. Je to mýtus, ale pomáhá, tvrdí odborníci

Nejhůře z celého roku byste se letos měli cítit 15. ledna. Jde o třetí pondělí v roce označované jako Blue Monday, tedy Modré pondělí. A má se jednat o nejdepresivnější den celého kalendáře. Lidé mimo jiné trpí nedostatkem slunečního svitu, těžký je i návrat do pracovního procesu po svátcích.

"Skutečnost se ale trochu liší. Blue Monday je spíše takový marketingový den. To označení vzniklo v roce 2005 a přišla s ním britská cestovní kancelář, jež chtěla podpořit prodej zájezdů za sluncem," vysvětluje ve vysílání Snídaně Jiří Diblík, odborník na duševní zdraví, který stojí za aplikací VOS.Health.

[chooze:article;value:532028]

​"Podle naší analýzy a analýzy několika univerzit z celého světa ale Blue Monday ve skutečnosti nejdepresivnějším dnem není. A je to den jako kterýkoli jiný," upozorňuje Diblík.

Přesto je s Adamem Táborským z Psychiatrické nemocnice Bohnice rád, že se o problematice duševního zdraví nejen 15. ledna více mluví. "Pokud cítíme úzkost, tak je dobré dostat věci trochu pod kontrolu. Když je úzkost velmi silná a blíží se nějakým panickým atakám, tak hyperventilujeme. To znamená, že se frekvence našeho dýchání zvyšuje. Pomůže nám, když prodloužíme dech a snížíme jeho frekvenci," podotýká Táborský.

V Česku už trpí depresemi či úzkostmi mimo jiné každý třetí žák 9. třídy na ZŠ. "A ta situace se zhoršuje každým dnem. Souvisí to s používáním sociálních sítí i s tím, co se dnes děje ve světě. Je proto důležité, aby se o duševním zdraví začalo více mluvit i ve školách," dodává Táborský.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.