Přišla podzimní vlna nemocí. V lékárnách na ně chybí léky

Kašel, rýmu a zvýšenou teplotu má třeba Kristián z Jihlavy. "Bolí mě v krku, když polknu," stěžoval si.

A není jediný. Čekárny jsou plné, a to hlavně u dětských lékařů. V pátek tam byl i Jáchym s taťkou. "Bude doma," řekl otec. 

A z ordinace rovnou do postele míří s nemocnou dcerou Patrícií i paní Varhaníková. "S malou jsme byly u lékaře, má teplotu. Jdeme to vyležet, máme víkend před sebou," prohlásila.

[chooze:article;value:523432]

"Už to vidíme, že začínají teď děti se začátkem školního roku být více nemocné. Zvýšená teplota, kašel, rýma," popsal pediatr Petr Bína. 

Mezitýdně se zvedají počty nemocných v desítkách procent. Podle pediatrů si děti ve školách, kde jsou více pohromadě, nemoci snadněji předávají.

"Nejvyšší nárůst nemocnosti akutními respiračními infekcemi vidíme u dětí ve věku od šesti do 14 let. Přibylo více než 82 procent nemocných," upozornila mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Nejhorší situace je v Karlovarském, Libereckém, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Nejlepší na jihu Čech. Problémem ale je, že leckde není nemocné děti pořádně čím léčit.

[chooze:article;value:523161]

V některých lékárnách chybí určité druhy dětských léku nebo dětských antibiotik. "Naše lékárna v jihlavské nemocnici určitě eviduje výpadky penicilinu," potvrdila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

"Nám se povedlo zajistit statisíce kusu léků proti horečce, antibiotik včetně penicilinu problémem je, že distributoři zavážejí lékárny nerovnoměrně," sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Zlepšit by se přitom měla situace až od ledna s novelou zákona o léčivech, která by měla řešit v rámci celé republiky rovnoměrnější distribuci léků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.