Přísnější tresty za znásilnění? Ministerstvo slibuje změnu

Případ opakovaného znásilnění dívky ministerstvo spravedlnosti nyní prověřuje, poté prý zváží další postup. Náměstek ministra Antonín Stanislav (ODS) prohlásil, že zatím neobdržel písemné vyhotovení rozsudku a k případu se bude vyjadřovat až poté, co ho dostane.

Podle něj jsou práva obětí trestných činů prioritou ministerstva a podniká k tomu příslušné kroky. Nově plánuje například zavést povinné vzdělávání soudců a připomněl i některé kroky, které už byly zavedeny, jako například redefinici trestného činu znásilnění.

[chooze:article;value:538283]

Novela resortu spravedlnosti by měla platit od 1. ledna 2025. Dále pak chce resort rozšířit okruh příjemců peněžité pomoci právě o oběti sexuálních trestných činů a bude žádat ministerstvo financí o valorizaci těchto dávek, které se prý za posledních deset let nezměnily.

Na tiskové konferenci k tomuto tématu vystoupil i náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN), podle kterého je důležité, aby se obětem dostávalo od začátku vedle psychologické pomoci dostávalo i té právní. Zároveň zdůraznil, že chce ministerstvo navrátit důvěru obětí ve fungování systému.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.