Příspěvek na stavební spoření se rušit zřejmě nebude. Koalice se neshodla

Příprava úsporného balíčku se pětikoalici zřejmě dál hroutí pod rukama. Pod stůl teď nejspíš spadl další z bodů, který měl být jeho součástí, strany se na něm neshodly. "My nejsme pro zrušení stavebního spoření bez náhrady. Aby bylo dostupné bydlení, je pro nás priorita," uvedl poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL).

Ministr financí se ale debaty o zrušení vzdát zřejmě nechce. "V okamžiku, kdy máte vysoké deficity, tak stát musí zvažovat, zda ty finance vynakládá správným směrem. A proto debatujeme i o stavebním spoření," vysvětlil šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:484051]

Lidovci jsou ale ochotní kývnout jen na určitá omezení. "Náš názor je jiný než pana ministra Stanjury. Za nás je nějaké kompromisní řešení možné, zejména pokud by bylo spojeno s tím, že stavební spoření bude podmíněno užitím těch prostředků pro rekonstrukce či drobné stavby," přiblížil Kohajda.

Tvrdý boj se v koalici vede i o další stěžejní body, a to navýšení daně z nemovitosti a zvýšení mateřské. Úsporný balíček má začít platit od začátku roku, takže ho musí mít vláda hotový nejpozději do konce dubna. Jednání se ale protahují.

"Já bych si dovedl představit, že některé fáze toho jednání by mohly být efektivnější, a to zejména časově," sdělil poslanec Jan Jakob (TOP 09). "My bychom také ocenili někdy svižnější reakce," přidal se Kohajda.

Podle šéfa státní kasy je ale času dostatek. "Pevně věřím, že do konce dubna to řešení najdeme," uzavřel Stanjura. Vláda na konsolidačním balíčku pracuje už od začátku roku. Jeho úspory mají být ve výši minimálně 70 miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.