Příští dny budou drsné, varuje meteoroložka. Tlaková níže už vtrhla do Česka

[chooze:gallery;value:36052]

"V následujících dnech bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže, která se bude udržovat nad střední Evropou. Bude přinášet hodně oblačnosti a hlavně srážek," uvedl ČHMÚ na sociální síti X

Česko potrápí přeháňky nebo déšť, který může být místy trvalý a vydatný. Objevovat se mohou i bouřky. "V případě, že se vydatnější srážky vyskytnou v oblasti s nasycenou půdou, což je hlavně jihozápad a západ Česka, může dojít i ke zvýšení hladin řek s následným dosažením stupňů povodňové aktivity," napsal ústav.

[chooze:article;value:557737]

"Od pátečního dne nás čeká srážková nálož," varovala meteoroložka Dagmar Honsová. "O tu se postará tlaková níže původem ze severní Itálie, která bude postupovat přes Alpy a dostane se do Evropy střední, tedy klasická Vb synoptická situace, která je známá vydatnými srážkami a také střihovým počasím. To ve vyšších vrstvách atmosféry proudí vzduch od jihu, v nižších severní nebo severozápadní. Střih větru tak podporuje výstupné pohyby a přináší extrémní srážky jako například při povodních v letech 1997 a 2002," doplnila.

Meteoroložka promluvila o tornádech v USA, které ovlivní počasí v následujících dnech u nás:

​Výstraha před silnými bouřkami platí od čtvrtečního dopoledne do šesti hodin večer pro Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov), Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Luhačovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín, Zlín) a celý Moravskoslezský kraj

Pro západ Čech zároveň platí výstraha před vydatným deštěm. Očekávají se vydatné srážky s úhrny 30 až 60 mm, lokálně až 80 mm.

[chooze:article;value:557657]

V Česku hrozí i povodně. "Už během pátečního dne počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže, která sem postoupí z Alp a přinese vydatné a trvalé srážky na západ a jihozápad území. Právě tam je už ale půda nasycená vodou z předcházejících dešťů, takže se očekává, že se budou zvedat hladiny vodních toků," poznamenala Honsová.

Meteorologové tak vydali výstrahu pro západ, sever i střed Čech. Předpokládají vzestupy na tocích pramenících v Českém lese (Mže a přítoky, Radbuza), v povodí horní Ohře i na tocích pramenících na Šumavě (Úhlava a Úslava), v Brdech (Klabava a Litavka) a na ostatních přítocích v povodí Berounky. Mapy s výstrahami si můžete prohlédnout v galerii.

Krupobití na dálnici a jeden blesk za druhým. Česko o víkendu vzaly útokem silné bouřky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.