Příští prezident? Rozhodnou debaty i negativní kampaně, tvrdí odborník

V neděli zavítal do Víkendové Snídaně televize Nova marketér a komentátor Petros Michopulos. S moderátorkou Bárou Divišovou hovořil o blížících se prezidentských volbách. Už příští týden totiž budeme znát jména dvou kandidátů, kteří postoupí do druhého kola prezidentských voleb.

"To samozřejmě svádí k tomu, aby na sebe kandidáti rozpoutávali negativní kampaně a snažili se z toho koláče voličů urvat co největší kousek hlasů," upozorňuje Michopulos. Sám očekává, že negativní kampaně se v posledním předvolebním týdnu objeví.

Zda se ale může objevit negativní kampaň, která by skutečně zamíchala kartami, podle něj nelze s jistotou říct. Překvapit by mohl například Andrej Babiš, který se prezidentským debatám vyhýbá a dost možná k tomu má pádný důvod.

"Netušíme, co Andrej Babiš má připraveno na závěr kampaně, proč do těch debat nechodí a co si připravil na poslední debatu. Je otázka, jestli to bude bomba, nebo nějaký soustavný negativní tlak," upozorňuje Michopulos.

[chooze:article;value:482914]

Kauza postgraduálního studia na špiona

Poslední předvolební týden ale není jediným obdobím, kdy se na kandidáty vytahuje spousta špíny. Například Petr Pavel musí už dlouhé měsíce vysvětlovat své postgraduální studium a to, že studoval na špiona. Jak se daří Petru Pavlovi vysvětlit jeho minulost?

"Já si myslím, že důležitější než to, jak se mu to daří, je to, že to vůbec dělal," říká Michopulos k obhajobě Petra Pavla. "A že měl vlastně štěstí v tom, že tahle negativní kampaň přišla vloni v létě, kdy ještě moc lidí tu kampaň nesledovalo. On tak měl relativně velký prostor, aby se k tomu vyjadřoval," hodnotí.

"Tím, že je to s tak velkým odstupem od voleb, tak vlastně to na něj nemělo moc velký negativní vliv," dodává. Danuše Nerudová podle něj ale takové štěstí neměla. Její negativní kampaň se totiž objevila v poměrně krátké době před volbami, a na vysvětlení tak už moc času nezbývá.

[chooze:article;value:477958]

Kauza rychlostudentů na Mendelově univerzitě

Ačkoliv negativní kampaň Danuše Nerudové nabírá na obrátkách právě v době před volbami, první informace přišly už v loňském roce. Podle Michopulose Nerudová situaci trochu podcenila.

"Kdyby to začala vysvětlovat tenkrát, tak by si to odbyla během léta nebo září a dneska by se mohla věnovat jiným tématům," říká. "Ale ona se v posledních dnech také hodně snaží," dodává.

"Tím, že se to nestalo, tak vlastně musela před Vánocemi se k tomu tématu vracet, zatímco Petr Pavel se ke své negativní kampani už tolik vracet nemusí," vysvětluje Michopulos rozdíl obou negativních kampaní.

[chooze:article;value:478459]

Kauza Čapí hnízdo

Oproti prvním dvěma kandidátům se Andrej Babiš potýká s jinou záležitostí. "Andrej Babiš nejenže vysvětluje svou komunistickou minulost, ale také aktuálně stojí před soudem," upozorňuje Michopulos. Sám soudce Jan Šott je podle Babiše tím, kdo proti němu negativní kampaň vede, dodal Michopulos.

"Když vidíte prezidentského kandidáta stát v soudní síni, jak je vyslýchán v ne úplně příjemných věcech, kdy se tam čtou posudky o tom, kolik ukradl nebo neoprávněně vyčerpal dotací pro své firmy, tak je to skutečně špatná zpráva pro jakoukoli volební kampaň," hodnotí komentátor.

Jeho skalní voliče to ale pravděpodobně neovlivní. "Ale to na prezidenta nestačí," dodává. Naopak by to ale nemuselo mít dobrý dopad na nerozhodné voliče. "Protože to je skutečně špatná zpráva pro každého politika, když stojí před soudem kvůli tomu, že ho obvinili, že ukradl nějaké peníze," vysvětluje.

[chooze:article;value:480450]

Nerozhodným voličům dochází čas

Do voleb zbývá už jen týden a lidem, kteří se ještě nerozhodli, koho zvolí, už pomalu dochází čas. Podle Michopulose získá na svou stranu některé z těchto voličů kandidát SPD Jaroslav Bašta. Ten se v kampani uchýlil k velmi silným heslům, například o odvolání vlády.

"Jaroslav Bašta zastupuje v kampani SPD a SPD se potřebuje v kampani zviditelnit, protože si nemůže dovolit, aby její kandidát měl dvě nebo tři procenta, když ta strana získává standardně mezi deseti procenty," vysvětluje Michopulos.

Většina voličů se podle komentátora rozhodne na základě emocí. "Budou se rozhodovat emotivně a podle toho, jak jim budou konvenovat názory těch jednotlivých kandidátů. Já předpokládám, že vzhledem k tomu, jak vidím kampaň Jaroslava Bašty, že voliči SPD, Volného bloku, Trikolory, možná i Přísahy se budou rozhodovat podle toho, jaké jsou jejich politické názory. A ty bude zastupovat Jaroslav Bašta," vysvětluje.

"U těch ostatních, tím myslím mezi Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem, pokud jsou jejich potenciální voliči mezi nerozhodnutými, tak se bude rozhodovat podle závěrečné fáze kampaně, jak je zasáhne případná negativní kampaň a jak se budou prezentovat v debatách," dodává.

[chooze:article;value:482920]

Debaty jako cílová rovinka

Televize Nova odvysílá předvolební debatu se všemi kandidáty 12. ledna. Zároveň to bude jediná debata, ve které se utkají všichni tři hlavní kandidáti, tedy Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš. "Důležité je v debatách neudělat chybu. Nesmíte zaškobrtnout, nesmíte ztratit nervy, nesmíte ztratit glanc, musíte působit na ty nerozhodnuté voliče jako budoucí hlava státu," vysvětluje Michopulos.

Možná to je právě důvod, proč se Andrej Babiš prezidentským debatám vyhýbá. Podle komentátora se Babiš bojí tlaku kandidátů. "A bojí se toho, že by takový tlak neustál, ztratil glanc a vypadl z té role, kterou hraje poslední měsíce, to znamená 'představte si mě jako prezidenta'," tvrdí Michopulos.

"Ve chvíli, kdy tam na ty lidi začne pištět, řvát, rozčilovat se, mluvit nečesky, tak takového prezidenta nikdo nechce. On nechce těm voličům, hlavně nerozhodnutým, připomínat, že takový Andrej Babiš ve skutečnosti je. Proto se chce té konfrontaci co nejvíc vyhýbat, to je jedna věc, druhá je ta, že mu nevyhovují formáty, ve kterých je publikum.

O tom, kdo se dostane do druhého kola prezidentských voleb, Češi rozhodnou už 13. a 14. ledna. Petros Michopulos si ale nehodlá tipnout, kdo to bude. "Ale nedokážu si přestavit, co by se muselo stát, kdyby to nebyli dva z těch tří. Dva z těch tří prostě postoupí a pak si to rozdají ve druhém kole," uzavírá Michopulos s odkazem na Danuši Nerudovou, Petra Pavla a Andreje Babiše, kteří mají podle průzkumů nejvyšší šanci stát se na dalších 5 let novou hlavou státu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.