Příští týden bude ve znamení tropických teplot, ale i silných bouřek

Nedělní počasí bude o poznání klidnější, než bylo to sobotní, kdy se vyskytly místy i silné bouřky. A to díky výběžku vyššího tlaku vzduchu. V neděli bude jasno až polojasno, odpoledne se v horských oblastech při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na letních hodnotách – nejčastěji mezi 22 až 27 °C.

​Příští týden přinese výrazně turbulentnější počasí

Pondělí bude letošním prvním tropickým dnem. Vloni datum prvního tropického dne připadlo na 20. května, v roce 2021 na 11. května, v roce 2020 až na 28. června a o rok dříve připadl na 4. června. Na stanici Doksany na Ústecku, která si většinou tropické teploty připisuje jako jedna z prvních stanic, letos očekávají nejpozdnější datum od roku 2001. Naopak v roce 2012 tam byl první tropický den zaznamenán už 29. dubna. Jinak bude v pondělí jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky.

Silné bouřky hrozí od úterý

Od úterý mírně porostou odpolední teploty, ale i vlhkost vzduchu a tvořit se tak během dne budou místy přeháňky a bouřky, které budou ojediněle silné, doprovázené zejména přívalovým deštěm. V reakci na vydatné srážky může docházet ke krátkodobým vzestupům hladin menších toků. Od úterý do čtvrtka bude psát počasí podobný scénář – oblačno až zataženo, během dne místy déšť nebo přeháňky a bouřky, ojediněle i silné. Polojasno jen přechodně. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 14 až 20 °C, odpolední vystoupají na 26 až 32 °C. Pocitovou teplotu ale bude zvyšovat vlhkost vzduchu. Počasí tak bude zátěžové pro kardiaky, astmatiky, starší generace nebo těhotné ženy.

[chooze:article;value:508850]

Od pátku bude počasí klidnější

Mírné ochlazení, ubývání oblačnosti a srážek přinese až konec týdne. Ještě v pátek bude oblačno, místy přeháňky a ojediněle bouřky, víkend bude zřejmě převážně polojasný a přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 21 až 26 °C.

Tropy všude v Evropě, jen ne v Česku

Tropické teploty v tomto týdnu naměřili v Evropě západní, jižní, severovýchodní, a dokonce i nad Skandinávií. Nad Velkou Británií první třicítky naměřili už minulou sobotu 10. června. V příštím týdnu se budou bouřky vyskytovat nejen u nás, ale i v Evropě severozápadní a západní. Ve Španělsku se koncem příštího týdne budou odpolední teploty opět šplhat i nad 40 °C.

Co si nezapomenout vzít k vodě zjišťoval štáb TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.