Přívaly sněhu, tornáda a obrovské kroupy. Spojené státy bičují silné bouře

Během sněhových bouří napadl na některých místech amerického Colorada víc než metr sněhu. Nejkritičtější situace je v okolí města Denver, kde sněhové závěje komplikují dopravu. Kvůli bouři musely být zrušeny stovky letů. Přes 100 tisíc lidí je bez elektrického proudu.

"Padá těžký a mokrý sníh, který může způsobit pád vedení a jeho přetržení. Pokud uvidíte spadlé vedení, chovejte se k němu, jako by bylo pod napětím. Nepřibližujte se k němu," vyzval Jay Anderson z komunálních služeb Colorado Springs.

[chooze:article;value:546489]

Zavřené zůstaly školy a některé úřady. Mnozí lidé si ale užívají pravděpodobně poslední sníh letošní sezóny. Za poslední dva dny ho napadlo tolik, co obvykle za měsíc.

"Mám ráda sníh, nestěžuji si. Možná jen do toho odhrabávání se mi nechce, ale jinak sníh miluji," uvedla obyvatelka Denveru Jarmila Schultzová. "Líbí se mi to. Letos jsme toho sněhu moc neměli," přidala se Melanie Brooksová, která v Denveru také bydlí.

Horší následky měla bouře v okolních státech. V Missouri způsobilo škody krupobití, při kterém padaly kusy ledu o velikosti golfových míčků. V Kansasu se objevilo tornádo, které poničilo několik domů. Silné bouře zasáhly i Ohio nebo Kentucky.

"Neuděláte vůbec nic. Když vás to má dostat, tak vás to dostane. Nemáte se kam schovat," řekl obyvatel Kentucky James Ashton. Bouře by se podle meteorologů měly během pátku uklidnit. Tající sníh by ale mohl způsobit záplavy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.