Přiznání vazeb na Hamás si měl Izrael vynutit mučením, tvrdí zpráva UNRWA

Závažná tvrzení jsou obsažena ve zprávě Agentury OSN pro pomoc a práci (UNRWA) z února 2024, do níž měla možnost nahlédnout agentura Reuters. Dokument podrobně popisuje obvinění ze špatného zacházení v izraelské vazbě, jež vznesli blíže neidentifikovaní Palestinci, včetně několika osob pracujících pro UNRWA.

Ředitelka komunikace UNRWA Juliette Toumaová uvedla, že agentura hodlá předat informace z jedenáctistránkové nezveřejněné zprávy agenturám v rámci OSN i mimo ni, které se specializují na dokumentování možného porušování lidských práv. "Až válka skončí, je třeba provést řadu vyšetřování, která se budou zabývat všemi případy porušování lidských práv," řekla Toumanová.

V dokumentu se uvádí, že několik palestinských zaměstnanců UNRWA bylo zadrženo izraelskou armádou, a dodává, že špatné zacházení a zneužívání, kterému byli podle svých slov vystaveni, zahrnovalo surové fyzické bití, waterboarding a vyhrožování ublížením rodinným příslušníkům.

[chooze:article;value:544257]

"Zaměstnanci agentury byli během zadržení vystaveni výhrůžkám a nátlaku ze strany izraelských orgánů a byli nuceni k nepravdivým prohlášením proti agentuře, včetně toho, že agentura má vazby na Hamás a že se zaměstnanci UNRWA podíleli na zvěrstvech ze 7. října 2023," uvádí se ve zprávě.

Kromě údajného týrání, kterému byli vystaveni zaměstnanci UNRWA, popsali palestinští vězni v dokumentu obvinění ze zneužívání, včetně bití, ponižování, vyhrožování, útoků psů, sexuálního násilí a úmrtí zadržených, kterým byla odepřena lékařská péče. Žádost agentury Reuters o nahlédnutí do přepisů konkrétních výslechů obsahujících tato závažná obvinění však UNRWA odmítla a zprávy o nátlaku na její zaměstnance nemohly být nezávisle ověřeny.

Izrael v lednu UNRWA obvinil z toho, že se 12 z jejích 13 000 zaměstnanců v Gaze zúčastnilo útoku na Izrael ze 7. října. Tato obvinění způsobila, že 16 zemí včetně Spojených států pozastavilo její finanční podporu ve výši 450 milionů dolarů, čímž byla její činnost takřka paralyzována. Aby UNRWA zajistila chod organizace, musela propustit některé zaměstnance a bylo zahájeno nezávislé interní vyšetřování OSN.

Mluvčí izraelské armády, kterého Reuters požádala o komentář uvedl, že izraelská armáda (IDF) jedná v souladu s izraelským a mezinárodním právem a chrání práva zadržovaných osob. Konkrétní stížnosti na nevhodné chování jsou předávány příslušným orgánům k prověření a vojenská policie provádí vyšetřování každého úmrtí zadrženého, uvedl mluvčí a dodal, že Izrael odmítá obecná a nepodložená tvrzení o sexuálním zneužívání zadržených.

Mluvčí dodal, že propuštění zadržení podléhají kontrole Hamásu a mohou být k obvinění Izraele nuceni vydíráním. V reakci na toto tvrzení o důvěryhodnosti zadržených Toumová uvedla, že zpráva je založena na "svědectvích z první ruky, která jim lidé sdělili. V některých případech byly zjevně zaznamenány určité fyzické následky na tělech lidí, včetně těch psychických a vše je ve zprávě zdokumentováno," dodala Toumová.

Teroristé z Hamásu znásilňovali zajatce, zjistili experti z OSN (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.