Pro Jurečku je nejdůležitější limuzína a ministerský plat, říká politolog

Situace se v Lidové straně nevyvíjí dobře. Podle prosincového volebního modelu agentury Median měla KDU-ČSL volební preference na úrovni 2,5 procenta, ještě v listopadu to byla procenta čtyři. Nebýt koalice SPOLU, strana by s takovými volebními výsledky nezískala ani jednoho poslance.

Situaci lidovců neprospívá ani vánoční večírek, který se na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), jež vede předseda Marian Jurečka, uskutečnil 21. prosince po tragické střelbě na filozofické fakultě. O své účasti na této akci politik neříkal pravdu a jeho úřad dodnes neukázal účty za párty s rozpočtem 400 tisíc korun.

[chooze:article;value:538420]

​"Lidovci nyní mají předsedu, který prokazatelně lhal a byl ze lži usvědčen. Nebyl schopen správně vyhodnotit tak jednoduchou věc v situaci, kdy už celá země truchlila a oni se na úřadu veselili," říká pro TN.cz politolog Lukáš Valeš 

V pátek se uskuteční celostátní konference KDU-ČSL. Ta může svolat sjezd už na duben nebo zůstat u původního termínu, kterým měl být letošní podzim. Obsahem sjezdu by mohla být volba nového vedení strany.

Jde o to, které z lidoveckých křídel bude silnější, a to nyní nevíme. Změny ve straně by si přála hlavně její jihočeská část. Zatím je tam ale nejasná role poslance za Jihočeský kraj a místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška. Můj osobní odhad je, že se sjezd uskuteční až na podzim a bude mimo jiné spojen s vyhodnocením krajských a senátních voleb. Kdyby se v nich lidovcům podařilo uhrát nějaký slušný výsledek, tak pro předsedu Mariana Jurečku bude mnohem jednoduší, aby se udržel ve funkci. Anebo docílí toho, aby ho nahradil někdo jemu blízký. Například Petr Hladík, který je také z brněnské organizace.

Co by to pro Jurečku znamenalo?

Odstoupil by, ale i nadále by si mohl zachovat vliv na vedení strany.

Co když ale doplňovací senátní i evropské volby dopadnou pro lidovce katastrofálně?

V takovém případě už nebude co řešit a Jurečka bude naopak předhozen jako obětní beránek kvůli neúspěchům strany.

[chooze:article;value:538553]

Co by teď podle vás bylo pro lidovce nejvýhodnější?

Jejich odchod z koalice SPOLU i z vlády. Ale nejsem si jistý, jestli toho jsou schopní, když jsou mezi nimi ministři, různí náměstci a tak podobně. Nepředpokládám proto, že by byli tuto změnu ochotni akceptovat a svých funkcí se vzdát.

Proč si myslíte, že by zrovna útěk z vlády a z koalice SPOLU mohl KDU-ČSL prospět?

Pro kontext je dobré si připomenout dopis bývalých předsedů Pavla Bělobrádka a Cyrila Svobody. Lidovci nyní mají předsedu, který prokazatelně lhal a byl ze lži usvědčen. Nebyl schopen správně vyhodnotit tak jednoduchou věc v situaci, kdy už celá země truchlila a oni se na úřadu veselili. Jurečka nejprve tvrdil, že se na akci po jednání vlády už nevrátil, nakonec ale vyšlo najevo, že se tam vrátil. Ale Pavel Bělobrádek správně upozornil, že Jurečka selhal zejména jako manažer, protože pod jeho vedením jeho strana dosáhla velmi nízkých volebních preferencí na úrovni 2,5 procenta.

Hraje se tedy u lidovců téměř o vše?

Je evidentní, že spolupráce KDU-ČSL v koalici SPOLU a ve vládě bude dříve nebo později znamenat její politický konec. Straníci, kteří tam dnes volají po svolání mimořádného sjezdu, mimo jiné chtějí, aby se značka lidovců zachovala. Vedení okolo Mariana Jurečky ale směřuje k tomu, aby došlo k nějakému slučovacímu sjezdu s ODS. Dají přednost svým křeslům před tím, aby pojem KDU-ČSL přežil i do budoucnosti.

[chooze:article;value:534961]

Volitelné pozice na společných kandidátkách SPOLU jsou důležité…

Samozřejmě čím méně budou mít lidovci úspěchů, tím méně těch volitelných míst získají. Když ale ODS Jurečkovi a jeho nejbližším na kandidátkách slíbí pár volitelných míst, aby se zachránili, tak samozřejmě udělají první poslední. Pro ně je koalice SPOLU jedinou jistotou, že se do Parlamentu dostanou znovu.

Vystoupení z vlády nebo i z koalice SPOLU by ale pro lidovce znamenalo velký risk.

Úspěch by zaručený neměli. Proto si myslím, že v KDU-ČSL k nějakým radikálním změnám nedojde. Jedna členka jejich poslaneckého klubu prohlásila, že teď už čas pro odchod Mariana Jurečky není. Hraje se také o to, jestli si vybraní politici včetně jejich předsedy budou do konce volebního období užívat různých výhod vyplývajících z jejich funkcí za cenu toho, že jejich politická značka asi zanikne.

[chooze:article;value:536530]

Druhá varianta však znamená velký hazard.

Cesta zachování jejich politické značky by ale byla čestnější, morálnější, avšak také méně jistá. Podle všeho je pro současné vedení důležitější teplé místo, limuzína a ministerský plat. A to možná o budoucnosti KDU-ČSL rozhodne.  

Jurečkovo ministerstvo od 10. ledna stále ještě neodeslalo TV Nova vyúčtování nákladů spojených s vánočním večírkem. Může to mít podle vás nějakou spojitost se zmiňovanou páteční konferencí strany?

Přijde mi, že pan Jurečka nechce odkrýt karty, protože by to mohlo znamenat jeho pád. Rozhodl se proto, že bude raději mlžit nebo lhát. A tím bude dál před veřejností shazovat sebe sama i KDU-ČSL.

Pro Jurečku bude nesmírně těžké získat znovu důvěru, tvrdí politolog (9/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.