Pro trafikanty jsou platby kartou nevýhodné. Přicházeli by měsíčně o tisíce

Pan Milan Marek provozuje v Třemošnici na Chrudimsku trafiku. Zákazníci u něj musí platit jen v hotovosti. Používáním platebního terminálu by podle svých výpočtů přicházel měsíčně o tisíce korun. "Přicházel bych na poplatcích bankám zhruba o 8 tisíc korun," prozradil televizi Nova. 

Jím prodávané časopisy, noviny, cigarety nebo dopisní známky mají pevně dané ceny a tak nízké marže, že skoro dvouprocentní poplatek za platbu kartou nemůže promítnout ani do výsledné ceny zboží. "Zbývají nám halíře. Když si spočítáte tiskárnu atd., tak se dostáváte do minusových částek," posteskl si pan Marek. 

Platební terminál ve svém obchůdku nemá ani paní Eva Filipová. Nikdy jej nechtěla. Nechce prý zvedat ceny a její zákazníci jsou na platbu v hotovosti už zvyklí.

[chooze:article;value:512987]

​"U mě se dá platit jenom v hotovosti, protože si myslím, že se mi to nevyplatí," vysvětlila. "I ti lidi nemají problém ty peníze mít," dodala. Jenže když dětské zboží přijede nakoupit někdo přespolní, bez hotovosti bude mít smůlu a odejde s prázdnou.

Platbu pouze v hotovosti vyžaduje také řada především menších, často vesnických, restaurací a hospod. Všichni obchodníci se přitom dušují, že by se k platbám kartou vrátili pouze tehdy, pokud by se poplatky za bezhotovostní placení snížily, nebo by je provozovatelé terminálů účtovali zákazníkům.

Neustále aktualizovanou mapu, kde všude vyžadují pouze hotovostní platby, najdete v tomto článku

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.