Pro Waterse je Biden jako Putin. Žena parťáka z Floydů ho poslala někam

Devětasedmdesátiletý Roger Waters je hudební legendou, spoluzaložil kapelu Pink Floyd, která už vstoupila do dějin, hrál v ní na basovou kytaru i zpíval a je tvůrcem nejproslulejších projektů The Wall a Animals. Po odchodu ze skupiny se vydal na sólovou dráhu a stal se disidentem.

Jeho kontroverzní názory na politiku Izraele a válku na Ukrajině vedly ke zrušení koncertu v Polsku a nyní to samé hrozí v Německu, kam se má na jaře vydat na turné.

"Nejdůležitějším důvodem pro dodávky zbraní na Ukrajinu je jistě zisk pro zbrojní průmysl. A já se ptám: Je Putin větší gangster než Joe Biden a všichni, kdo řídí americkou politiku od druhé světové války? Nejsem si tím tak jistý. Putin nenapadl Vietnam nebo Irák. Udělal to?" řekl Waters v nejnovějším rozhovoru pro německý list Berliner Zeitung.

[chooze:article;value:470881]

​Válku na Ukrajině podle něj jednoznačně vyprovokovaly Spojené státy a NATO tím, že porušily její neutralitu a chtějí ji vtáhnout do Severoatlantické aliance. Putin se podle Waterse jen snaží bránit genocidě ruskojazyčného obyvatelstva a nadvládě ukrajinských nacistů. Většina obyvatel na Krymu a Donbasu hlasovala v referendech k opětovného připojení k Ruské federaci. "Není slovo 'Ukrajina' ruským slovem pro 'pohraničí'?" řekl Waters, který za největšího světového agresora označil USA. Po porážce Ruska podle něj chtějí vyprovokovat konflikt s Čínou.

Válka je dle Waterse o tom, "aby bohatí v západních zemích ještě více zbohatli a chudí všude ještě chudli. Opak Robina Hooda. Jeff Bezos má jmění kolem 200 miliard dolarů, zatímco tisíce lidí ve Washingtonu D.C. žijí v kartonových krabicích na ulici", řekl novinářům ve své rezidenci v jižní Anglii.

[chooze:article;value:458864]

​Waters rovněž zopakoval své názory na politiku Izraele vůči Palestincům, kterou nazval genocidou a apartheidem.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. "Bohužel jste antisemita až do morku kostí. Také apologeta Putina a lhář, zloděj, pokrytec, vyhýbající se placení daní," napsala na twitteru Polly Samsonová, spisovatelka, textařka, novinářka a manželka kytaristy Davida Gilmoura, někdejšího Watersova parťáka z Pink Floyd. "Děkuji, Putin," zněl další z ironických komentářů.

Nejnovější rozhovor Waterse nahrává sílícím hlasům proti jeho květnovým koncertům v Kolíně, Berlíně a Frankfurtu. Kromě představitelů židovských organizací se proti nim staví i místní političtí lídři. V posledně jmenovaném městě už probíhají jednání o tom, že pořadatelům proplatí dosud vynaložené náklady.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.